12-06-2023

Antonioli: Urušavanje Citadele nedopustivo, sa sanacijom se ne smije čekati

Mještani starog grada i lokalni ribari sve su više zabrinuti urušavanjem citadele, i smatraju da je krajnje vrijeme da se otpočne sa održavanjem starogradskih zidina i sanacijom oštećenih dijelova tvrđve.

Antonioli: Urušavanje Citadele nedopustivo, sa sanacijom se ne smije čekati | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels, Alexander Nadrilyanski

Potporni zid srednjovjekovne tvrđave i kulturno istorijskog spomenika Citadela u Budvi, urušava se sa morske strane tvrde ribari, Mještani Starog grada takođe smatraju da se sa sanacijom ne smije dugo čekati, Starograđanin Petar Antonioli kaže da su još prije nekoliko godina apelovali na nadležne da se što prije krene u rekonstrukciju bedema.

"Mi smo već prije par godina kao MZ skretali pažnju na to, da se na pojedinim mjestima otvaraju rupe gdje ispada kamenje, sa spoljne strane zidina. To se dešava uslijed uticaja mora i prirodnog okruženja i svega što se dešava oko nas", kazao je on.

Nedopustivo je kaže Antonioli da se znameniti čuvar budvanske istorije ne održava.

"Nemamo uopšte nikakvo održavanje bedema i Starog grada, to kao stavka uopšte ne postoji, osim kada se nešto desi ovako, tako da eto mi se nadamo da će nešto da se uradi, jer to kamenje koje otpada opet ne može tu da se vrati. To je kamen koji je tu klesan i ugrađen, i ako bi se tu ugradilo bilo šta drugo to ostavlja prostor da se to desi ponovo i da se nastavi to urušavanje", ističe Antonioli.

Uuršavanje je počelo i sa strane crkve Santa Maria in Punta.

"Ima i sa druge strane, gdje je crkva, a u istorijskim spisima to se vrlo dobro znalo da je održavanje bedema, posebno sa spolnje strane, strane mora, posebno dno bedema koje je u samom moru, to se radilo u februaru i martu mjesecu zato što su tada najveće osjeke. I ove godine smo mi imali velike osjeke, pa su se ljudi boljali od zemljotresa, jer ih je to asociralo, e to je bilo baš u tom periodu i tad su svi primorski gradovi sa ove naše strane na Mediteranu radili to", kazao je on.

Kao pandan najbolje je napraviti poređenje sa Dubrovnikom, smatra naš sagovornik.

"Vi u Dubrovnik kad god da odete u bilo koje doba godine, uvijek postoji nedgje neki dio grada koji se sređuje, fuguje, održava, čisti, tako da eto to su neke stvari koje su zanemarene, ali eto ja se nadam da sada sa ovom kandidaturom i svim što ide uz to morati nešto da se preduzme po tom pitanju", napomenuo je.

Antonioli kaže da održavanje Starog grada i njegovih bedema nije interes samo mještana Starog rada i te mjesne zajednice već je njegovo konstantno i kompletno održavanje neophodno i zbog njegove konfiguracije i vremenskih uticaja.

D.P.