22-07-2023

Apel vozačima: Strpljivo i bezbjedno do odredišta

Uprava policije apelovala je na sve učesnike u saobraćaju, da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da prisustvo saobraćajne policije ili strah od kazne ne budu opredeljujući za oprezniju vožnju, već da savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.


Foto: UP

Oni su upozoili da i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, na putevima u Crnoj Gori je posljednjih dana došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

“Usljed povećanog priliva turista, povećane frekvencija saobraćaja na našim putevima, prvenstveno ka primorskim opštinama, umor, nepažnja i nepoštovane saobraćajih propisa i dalje su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda”, navodi se u saopštenju.

Ono što dodatno zabrinjava je, da su najčešći prekršaji vozača, koje uočavaju policijski službenici neprilagođena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na „punoj liniji", upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

“Skrećemo pažnju da ne postoji objektivna ni realna mogućnost, da na svakoj kritičnoj ili manje opasnoj dionici puta bude prisutan policijski službenik, koji bi kontrolisao ponašanje vozača i sankcionisao svaki uočeni prekršaj”, kazali su iz policije..

Zbog toga su apelovali na sve učesnike u saobraćaju, da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da prisustvo saobraćajne policije ili strah od kazne ne budu opredeljujući za oprezniju vožnju, već da savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

“Policijski službenicima će i u narednom periodu u okviru realnih mogućnosti, nastojati da kroz pojačano prisustvo, prevnentivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama”, zaključak je saopštenja.