31-12-2019

Apel vozačima, u susret predstojećim  novogodišnjim i božičnim praznicima

Kako se 2019. godina bliži kraju, širom Crne Gore se planiraju odmori i novogodišnja slavlja. U narednim danima, to podrazumeva period putovanja i provoda, pa je važno imati na umu bezbjedno ponašanje i učestvovanje u saobraćaju. Ovo je posebno važno podsjetiti, obzirom da se svake godine u periodu oko novogodišnjih i božićnih praznika, na našim putevima dogodi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama, ističe Dragan Gorović, načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije.



Najčešći uzroci ovih nezgoda su nepažnja vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina i drugi prekršaji povezani sa nepoštovanjem saobraćajnih propisa.

Takođe, otežano odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima, usljed magle ili leda, poledice i snijega na kolovozu, mogu dodatno uticati na povećani broj saobraćajnih nezgoda, napominje Gorović.

Iz Uprave policije još jednom apeluju na vozače, ali i ostale učesnike u saobraćaju, da poštuju propise, da nastoje da rizična i opasna ponašanja prepoznaju i izbegavaju, u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Zbog svega navedenog, Gorović savjetuje vozače da :

* Brzinu kretanja vozilom prilagode uslovima i stanju na putu.

* Poštuju ograničenja brzine kretanja vozilom, propisana zakonom. 

* Izbegavati konzumiranje alkoholnih pića ako ćete nakon toga upravljati vozilom.

* Planiraju bezbjedan povratak do krajnjeg odredišta- zamole u društvu vozača koji ne pije, da ih bezbjedno odveze.

*  Ako ste ipak konzumirali alkohol, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice da vas odveze do planiranog odredišta.

*  Ako ste uočili drugog vozača na putu koji nekontrolisano upravlja vozilom i suprotno saobraćajnim propisima ili sumnjate da je pijan, ne oklijevajte, odmah obavijestite policiju na broj telefona 122.

*  Držite dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred vas, kako bi mogli blagovremeno da reagujete u iznenadnim situacijama i tako izbegnete saobraćajni nezgodu.

* Budite strpljivi i tolerantni tokom vožnje.

* Poštujte i ostale saobraćajne propise, jer samo na taj način će te smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama.
 
Još jednom apelujem na vozače, kao i ostale učesnike u saobraćaju, da poštuju saobraćajne propise, jer samo na taj način će smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama, dok opasnim i neodgovornim ponašanjem, ugrožavaju, ne samo svoj život, već i živote svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Službenici saobraćajne policije će i narednih dana vršiti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnom pažnjom na kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, ističe Dragan Gorović.

"Na kraju, Uprava policije svim građanima želi uspješnu i bezbjednu 2020. godinu, uz napomenu da poštujući propise, poštujemo život, od kojeg nam ništa ne smije biti važnije i vrednije", zaključuje se u saopštenju.