21-09-2016

Arheolab u susret Kadmovom danu

Turistička organizacija opštine Budva u saradnji sa osnovnim školama u Budvi, OŠ "S.M.Ljubiša" i "Drugom" OŠ, takom ove nedjelje, od 19. do 22. septembra, realizuje jedinstvenu radionicu "za male arheologe".

Arheolab u susret Kadmovom danu | Radio Televizija Budva

Radi se o projektu na čijem je čelu dipl. arheolog Asja Zec, koja djecu na svojevrstan način uči o istoriji i nastanku Budve, sa posebnim osvrtom na legendu o Kadmu i Harmoniji, mitskim osnivačima Budve, a u susret "Kadmovom danu".

Podsjećanja radi, Turistička organizacija opštine Budva organizuje “Kadmov dan” četvrtu godinu zaredom, u nedjelju, 25. septembra, u Starom gradu u Budvi.

Program "Kadmovog dana" je osmišljen tako da, prije svega, promoviše kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji i podijeljen je u nekoliko segmenata.

Dječiji program će se održati na dvije lokacije sa početkom u 10h. Djeca SMŠ “Danilo Kiš” imaće priliku da učestvuju u nastavku izrade mozaika sa motivom Kadma, na otvorenom bazenu “Pizana”, a ovim dijelom programa koordiniraće istaknuti budvanski umjetnici, Jelena Papović i prof. R. Perunović. Djeca osnovnih škola moći će da učestvuju u likovnoj radionici, koju će voditi Marica Kuznjecov i Sandra Đurbuzović, takođe budvanske umjetnice, na platou ispred “Citadele”.

"I ove godine, realizovaćemo projekat “Discover Budva”, u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” koji podrazumijeva obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) od 12h", saopšteno je iz Turističke organizacije opštine Budva.

U isto vrijeme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece.

Od 15h uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Nastavak muzičkog dijela programa uslijediće od 16h, kada će učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva održati koncert - instrument: flauta, prof. Ana Brajak, na Trgu pjesnika.

"Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje našeg kulturno – istorijskog nasleđa, na taj način brinemo o kulturi grada, edukujemo naše najmlađe sugrađane, a sve ostale podsjećamo na sve što Budva nudi i što jeste", zaključili su.