11-01-2022

ATP podržao Novaka

Od petog do desetog januara trajala je drama oko toga da li će prvi teniser planete Novak Đoković moći da nastupi na Australian openu, a tek pošto je donijeta sudska odluka, odglasio se i ATP.


Foto: Arhiva

Đokoviću je u ponedjeljak poništeno ukidanje vize, a on je trenirao u Melburnu i na društvenim mrežama napisao da će se takmičiti na prvom grend slemu sezone.

„ATP u potpunosti poštuje žrtve koje je narod u Australiji podnio od starta pandemije kovida 19 i stroge mjere ulaska u državu koje su bile na snazi. Komplikacije koje smo vidjeli prethodnih dana u vezi sa ulaskom igrača u Australiju su dokazale da je potrebno jasnije razumijevanje mjera, kao i jasnija komunikacija i primjena pravila.

Tokom putovanja za Melburn jasno jejda je Novak Đoković vjerovao da mu je odobreno potrebno medicinsko izuzeće kako bi mogao da ispuni uslove ulaska. Niz događaja koji je kulminirao sudskim saslušanjem u ponedjeljak nanio je štetu na svim nivoima, uključujući i Novakovo stanje i mogućnost da se pripremi za AO. Medicinska izuzeća za igrače se izdaju nezavisno od ATP, ali naša organizacija je u kontaktu sa Teniskim savezom Australije zarad bolje komunikacije. Mi pozdravljamo ishod suđenja održanog u ponedjeljak i radujemo se sjajnim nedjaljama tenisa koje su pred nama.

ATP će nastaviti da promoviše i preporučuje vakcinaciju za sve igrače na ATP turu – mi smatramo da su vakcine ključne kako bi naš sport mogao da funkcioniše tokom pandemije. To je zasnovano na naučnim dokazima i u skladu je sa globalnim smjernicama za putovanja. Ohrabruje nas činjenica da je 97% takmičara vakcinisano pred ovogodišnji AO“, stoji u zvaničnom saopštenju ATP objavljenom sinoć po srednjoevropskom vremenu.

Srpski teniser je devet puta osvajao prvi Gren slem u sezoni. Ukoliko slavi u Melburnu postaće rekorder po broju osvojenih titula. Trenutno Federer, Nadal i Đoković imaju po 20 trofeja.

Izvor: RTCG