12-09-2022

Australijska vlada dozvoljava Đokoviću nastup u Melburnu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković moći će da se takmiči na predstojećem Australijan openu u januaru, pošto mu neće biti izrečena zabrana ulaska u zemlju na tri godine, ekskluzivno saznaje "Herald san". Đoković je početkom godine deportovan iz Australije posle dva sudska procesa, ali će već u 2023. imati šansu da igra, uprkos tome što nije vakcinisan.


Foto: Arhiva, AP

Novak je u januaru deportovan iz Australije odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka, iako je dobio validno medicinsko izuzeće od dvije nezavisne komisije.

Srpski igrač je i na sudu osporio odluke koje su mu se stavljale na teret, ali je ministar Hok iskoristio diskreciono pravo i zabranio Đokoviću boravak u Australiji zbog, kako je objašnjeno, bojazni da će "njegovo prisustvo rasplamsati antivakserski pokret".

Nakon deportacije postojala je opasnost da najboljem srpskom sportisti bude zabranjen ulazak na teritoriju Australije pune tri godine, ali kako Herald san saznaje, to se neće desiti.

Federalna vlada ne razmišlja u tom pravcu i planira da Novaku omogući dolazak i nastup na Australijan openu, iako je nevakcinisan.

To znači da će imati priliku da napadne 10. trofej u "Melburn parku", mestu gdje je imao najviše uspjeha u karijeri.

Ovakvim ishodom potvrđene su i reči direktora turnira Krega Tajlija, koji je nedavno izjavio da će "Novak 100 odsto igrati na Australijan openu 2023. godine".

Osvajač 21 grend slema je ove sezone igrao samo na Rolan Garosu i Vimbldonu (gdje je osvojio trofej), propustio je Ju-Es open, pošto mu kao nevakcinisanom stranu nije bio dozvoljen ulaz na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Ispred srpskog reprezentativca po broju najvećih pehara je samo Rafael Nadal koji je osvojio 22.

Australijan open na programu je od 16. do 29. januara 2023. godine, a titulu će u muškoj konkurenciji braniti upravo Nadal.