09-09-2019

Auto-putem od septembra iduće godine

Gradnja prve dionice auto-puta Bar-Boljare trebalo bi da bude završena do septembra naredne godine, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković i dodao da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

Auto-putem od septembra iduće godine | Radio Televizija Budva

"Zadovoljni smo dinamikom. Na osnovu dosadašnjih rezultata, očekujemo da svi radovi konačno budu gotovi do septembra iduće godine i da prvi automobili krenu auto-putem od Podgorice prema Kolašinu i dalje", rekao je Nurković radiju Antena M.

On je kazao da je tolerancija na nultom nivou što se tiče kvaliteta i dodao da se radovi izvode po najvišim evropskim i svjetskim standardima.

"Imamo više nivoa kontrole i tu je, prije svega, međunarodni nadzor, zatim Monteput kao upravljač projektom i Komisija za tehnički prijem radova.

Dakle, na svim nivoima se kontroliše svaki kubik ugrađenog betona, svaki metar puta, a sada i prvi metri asfalta koji će se detaljno analizirati i ocijeniti - da li je u skladu sa zahtjevima najviših evropskih standarda", rekao je Nurković.

Na prvoj dionici auto-puta, koji će spojiti crnogorsko primorje sa sjevernom državnom granicom, postavljeni su prošle sedmice prvi metri asfalta.

Više puta je i sa pojedinih domaćih i međunarodnih adresa Crnoj Gori zamjerano što je za izgradnju auto-puta, kao najveći državni projekat, odabrala kineske partnere. Međutim, američki senator Lindsey Graham, koji je predvodio delegaciju američkog Kongresa, rekao je da se Crnoj Gori u tom smislu ne može ništa zamjeriti jer je prihvatila najbolje uslove, a da je odgovornost evropskih i američkih partnera što nijesu bili konkurentniji.

Nurković smatra da je to realna i poštena ocjena.

"Nedavno sam boravio u Londonu i tamo sam imao susrete sa nekoliko britanskih kompanija koje su zainteresovane za drugu i treću dionice auto-puta. Jasno sam podvukao da će postupak u nastavku radova biti transparentan i dostupan svim potencijalnim izvođačima, ali na bazi konkurencije", rekao je Nurković.

On je kazao da niko neće biti privilegovan.

"Ne možemo odabrati nekoga, bilo da se radi o evropskoj ili kineskoj kompaniji, ako nije konkurentan sa cijenama, rokovima i kvalitetom", zaključio je Nurković.