26-08-2023

Avio-kompanija uvodi mjerenje putnika prije leta

Putnici koji lete Korean Airom u sljedećih nekoliko nedjelja možda će morati da naprave još jedan korak prije ukrcavanja - da stanu na vagu.


Ilustracija, Foto: Pixabay, NMK

Međutim, ova politika avio-kompanije nema nikakve veze s degradiranjem nečijeg izgleda. Korean Air jedan je od mnogih avio prevoznika širom svijeta koji moraju povremeno da prikupljaju podatke o težini aviona.

Prema saopštenju avio-kompanije, program će uticati na neke putnike koji polijeću sa aerodroma Gimpo (GMP) od 28. avgusta do 3. septembra kao i iz međunarodnog aerodroma Incheon (ICA) između 8. i 19. septembra.

I putnici i prtljaga biće anonimno mjereni, a podaci će se zatim podijeliti s Ministarstvom zemljišta, infrastrukture i prometa.

Ako putnik ne želi da se prikupljaju podaci o njegovoj težini, Korean Air potvrđuje da može da odustane tako što će obavijestiti člana osoblja.

Iako bi neki putnici mogli da se iznenade kada se od njih zatraži da stanu na vagu, tu odluku ne donose avio-kompanije – često je nalažu državni regulatori avio-kompanija.

Ranije ove godine Air New Zealand pokrenuo je sličan program s nekim klijentima koji su letjeli na međunarodnim rutama, kao što je ultraduga linija između Aucklanda i JFK-a u New Yorku.

“Znamo da stajanje na vagu može da bude zastrašujuće. Želimo da uvjerimo naše kupce da nitko ne može da vidi vašu težinu, čak ni mi”, rekao je tada predstavnik Air NZ-a, nacionalnog prevoznika zemlje.

Nakon što se podaci prikupe, pomažu avio kompanijama u donošenju odluka o potrebama za gorivom i raspodjeli težine u avionu.