10-12-2022

Avio-kompanije će naredne godine poslovati pozitivno

Vazduhopolovni sektor će naredne godine poslovati u plusu, nakon dvije godine gubitaka, zahvaljujući stabilizaciji saobraćaja zbog ublažavanja kovid restrikcija, prognozirala je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj.

Avio-kompanije će naredne godine poslovati pozitivno | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Avio-kompanije su zbog pandemije izgubile desetine milijardi USD u 2020. i prošloj godini, ali se vazdušni saobraćaj djelimično oporavio i neki aerodromi imaju problema s prihvatom putnika, javlja Reuters.

IATA sada očekuje da će neto dobit sektora naredne godine dostići 4,7 milijardi USD, uz očekivanih preko četiri milijarde putnika, prenosi SEEbiz.

U ranijoj prognozi naveli su da su prevoznici na korak do pozitivnog poslovanja u narednoj godini.

IATA je istovremeno snizila prognozu ovogodišnjeg gubitka sektora, s 9,7 milijardi na 6,9 milijardi USD.

"To je veliko postignuće s obzirom na razmjere finansijske i ekonomske štete koju su izazvala pandemijska ograničenja vlada", rekao je glavni direktor IATA-e, Willie Walsh, komentarišući predviđeni povratak poslovanju s dobiti u narednoj godini.

On smatra da će mnoge avio-kompanije i naredne godine imati problema, upozorivši na činioce kao što su propisi, visoki troškovi i nedosljedne mjere vlada.

"Avio-kompanije moraju ostati na oprezu zbog eventualnih povećanja poreza ili infrastrukturnih naknada", kazao je Walsh.

U IATA-i napominju da im se najnovija prognoza zasniva na očekivanom postupnom ponovnom otvaranju Kine za međunarodni saobraćaj i ublažavanju domaćih kovid ograničenja.
(kraj) jlb/nar