26-07-2021

Azil na Paštrovskoj gori: Do 1. septembra hormonska, kasnije potpuna sterilizacija uličnih pasa

Do 1. septembra omogućena je besplatna hormonska sterilizacija uličnih pasa koji se nalaze u azilu na Paštrovskoj gori, a nakon tog datuma će biti moguća i potpuna sterilizacija/kastracija sa oporavkom u azilu.


Foto: Arhiva, RTV Budva

Sterilizacija će biti omogućena zahvaljujući našoj sugrađanki Branki Pašajlić.

"Organizacija "Kotor Kitties" je u proteklom periodu napravila značajne pomake sa sterilizacijom mačaka, nakon čega je sve prenešeno i na Budvu", istakla je Pašajlić za Radio Budvu.

Ona je pojasnila kako je sve počelo.

"Ja sam prije svega vidjela da je u porastu broj napuštenih mačaka i da se one stalno pare i da niko o tome ne vodi računa. Prvo sam sterilisala pet uličnih maca iz mog naselja, u veterinarskoj ordinaciji u Kotoru. U međuvremenu je veterinar Relja Ćetković stupio u kontakt sa nekim strancima i započeo akciju preko Kotor Kitties, grupe koja je to finansirala. On je preporučio, kada su već postigli određene rezultate, da se aktivnosti prošire i na Budvu. Širili smo vijesti, naravno uključili su se mnogi stranci koji žive u našem gradu", navela je sagovornica.

Pašajlić je uspjela da se izbori da od 1. septembra počne hormonska sterilizacija. U troškovima će učestvovati pojedinci iz budvanskog azila. Biće omogućeno pet sterilizacija mjesečno, sa oporavkom u azilu na Paštrovskoj gori.

"Sada zavisi i puno od volontera, jer oni su ti koji će napraviti spisak pasa koji su prioritet, zatim je važno i vođenje tih pasa. To nikako nije zadatak za jednog čovjeka, ili samo za azil. To je veliki pomak. Od nas zavisi šta će biti sa realizacijom", rekla je Pašajlić.

Ona je istakla i na koji način zainteresovani građani mogu da se priključe ovoj inicijativi i da volontiraju.

"Što se tiče maca mogu direktno da kontaktiaju grupu Kotor Kitties na Facebook-u, a mogu da pišu i osnivaču te grupe Ejpril King. Što se tiče pasa, mogu meni da pišu, pa ću ja kasnije azilu. To je možda najbolje rješenje. A od 1. septembra kreće trajno rješenje što se tiče sterilizacije i kastracije. Sada je ovo je privremeno, hemijska sterilizacija podrazumijeva injekciju koja traje otprilike tri mjeseca", istakla je sagovornica Radio Budve.


M.S.