30-05-2023

Bajović: Prirodna bogatstva Crne Gore ne mogu biti tuđe blago

saopštenje za javnost Vesne Bajović, kandidatkinje za poslanicu sa izborne liste "SNP - DEMOS - ZA TEBE" prenosimo integralno.



Prirodna bogatstva Crne Gore ne mogu biti tuđe blago. Zato smo povukli crtu ispod onoga što je državni interes i koja imovina ostaje u državnom vlasništvu, a šta i pod kojim uslovima može da se daje u dugoročni zakup.

U tom cilju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na cijem čelu je SNP, obrazovalo je Operativni međuresorni tim koji je dao veliki doprinos borbi protiv nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Registrovani su zagadjivači rijeka i plan za narednu godinu je preduzimanje niza mjera i radnji za dugoročnu zaštitu kvaliteta voda i zaštitu voda od zagađenja.

Obezbijedićemo i reorganizaciju Uprave za šume u novo preduzeće, jer smo predugo svjedočili sječi bez pravila i enormnom bogaćenju pojedinaca.

SNP ne želi Crnu Goru istrošenih prirodnih resursa, s jedne, i ultrabogatih i nedodirljivih pojedinaca, s druge strane. Zato je obustavljeno izdavanje koncesija za korišćenje materijala iz vodotoka i zaustavljen je izvoz drveta iz Crne Gore, a pooštrava se kaznena politika za krčenje šuma.

Istovremeno, povećana je naplata prihoda od zakonitih koncesija, tako da je već za prvih pet mjeseci ostvareno 14 miliona eura, što je više nego što je bilo predviđeno na ukupnom godišnjem nivou.

Aktivna uloga države koja jasno postavlja pravila i štiti ekonomiju od bilo kojih monopola pokazala se kao uslov pravilne i efikasne valorizacije prirodnih i privrednih resursa.

Samo tako možemo sačuvati naša prirodna bogatstva - ZA TEBE i za Crnu Goru!