01-04-2023

Baka koja je proslavila 109. rođendan otkrila tajnu svoje dugovječnosti: Dobila je i specijalnu čestitku od kralja Čarlsa III

Oliv Edvards ima nekoliko jednostavnih savjeta za dug život.

Foto: Pexel

Penzionisana učiteljica Oliv Edvards nedavno je proslavila svoj 109. rođendan. Ona trenutno boravi u staračkom domu u Sjevernom Jorkširu, u Engleskoj, gdje su joj povodom rođendana pripremili specijalni ručak - losos i povrće, a uprkos tome što je rekla da ne želi nikakvu zabavu za rođendan, dobila je tortu u obliku cvjetne korpe.

Pored toga, dobila i je specijalnu čestitku od kralja Čarlsa III.



Ona smatra da je tajna dugovječnosti u dva jednostavna savjeta - "piti puno vode i biti tvrdoglav". Otkrila je da voli da vježba i u poznim godinama.

„Uživala sam u šetnji. Kada sam imala 80 godina, igrala sam fudbal i kriket sa svojim unucima“, izjavila je Oliv, kako prenosi New York Post.

Sada dane provodi čitajući, pleteći i šijući. Oliv dvije ćerke, četvoro unučadi i šest praunučadi. Kaže da jede tri obroka dnevno, a obožava losos i špargle.

Zanimljivo je da Oliv nije najstarija živa osoba na svijetu. Tu titulu nosi trenutno Marija Branjas Moreri iz Španije, koja je u januaru napunila 116 godina.