19-01-2021

Balerina se vraća kući: Simbol Budve ponovo na mogrenskoj kapiji

Čuvena budvanska Balerina na oduševljenje mnogih sugrađana biće vraćena na mjesto kom pripada.

Balerina se vraća kući: Simbol Budve ponovo na mogrenskoj kapiji | Radio Televizija Budva

Foto: Ivan Pićan

Statua koja je najprepoznatljiviji simbol razglednica sa pozdravima iz Budve, nije odoljela nevremenu koje je naš grad zahvatilo prije mjesec dana.

Nakon pada u more, ona je upornim traganjem sugrađana pronađena, i očekuje se da uskoro ponovo poželi dobrodošlicu kako turistima tako i mještanima, na mjestu odakle se pruža jedan od najljepših pogleda na Stari grad.

Ona se trenutno nalazi na sigurnom, u prostorijama Lučke policije, kazao je za portal RTV Budva pomoćnik sekretara Sekreterijata za komunalno stambene poslove, Aleksandar Popović.


Foto: Igor Trnski

Popović je naveo da je njihov Sekreterijat u kontaktu sa kabinetom predsjednika, da je izvršena procjena stanja u kom se ona nalazi te da trenutno rade na kontaktiranju konzervatora kako bi se vidjelo kako dalje sa njom jer ima oštećenja od ranije, poput naprsnuća, koja su posljedica uticaja mora.

"Želimo da sve kompletno saniramo. Ne može ona biti tako brzo vraćena, ali očekujemo da bude vraćena u nekom periodu od, ja se nadam dva do tri mjeseca", naveo je on.

Kako je Popović kazao primjećene su dvije tri naprsline u predjelu trupa, ali treba da se utvrdi način saniranja i da se potom kompletno sanirana Balerina vrati na svoje mjesto.


Foto: Luka Vučković

Iako sve od pomenutog nema veze sa Sekreterijatom za komunalno stambene poslove, oni su se prihvatili tog posla, jer kako navodi Popović, znaju da ukoliko oni to ne urade niko drugi i neće.

On je naveo da se trenutno ne zna da li je balerina rađena od bronzane legure ili mesinga, te da takođe i to utvrđivanje oduzima vremena, s obzirom da budvanska Balerina nije originalna skulptura već jedna od kopija originalne.

Iz Sekreterijata za komunalno stambene poslove su poručili da će biti u kontaktu sa svim nadležnim službama, kao i da će uraditi sve što je do njih kako bi Balerina bila sanirana kako treba.


N.D./D.P