11-09-2020

Bečić: Obezbijedićemo nezavisno pravosuđe

Čvrsto i nepokolebljivo opredjeljenje nove vlasti biće obezbjeđivanje nezavisnog pravosuđa, njegova potpuna depolitizacija i oslobađanje od bilo kakvih uticaja, kazao je u intervjuu za Dan čelnik koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić.

Bečić: Obezbijedićemo nezavisno pravosuđe | Radio Televizija Budva

On tvrdi da će glavni strateški spoljnopolitički ciljevi nove vlade biti punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, unapređenje saradnje sa svim međunarodnim organizacijama čiji je Crna Gora član i podizanje na viši nivo bilateralnih odnosa sa državama regiona.

“Od dinamike realizacije obaveza na putu ostvarivanja strateških ciljeva naše države zavisiće i stepen ekonomskog, društvenog i privrednog razvoja. Crna Gora više nema vremena za čekanje, zato će nova vlada odmah krenuti sa ubrzanim sprovođenjem svih neophodnih reformi, a prije svega mislim na zakonske propise po EU standardima, jačanje nezavisnosti institucija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanje vladavine prava. Posvećeno, odgovorno i beskompromisno sprovođenje reformi ojačaće temelje naše države, uspostaviti slobodno društvo i, što je najvažnije, stvoriti povoljan ambijent za privredni razvoj i jačanje ekonomije. Ovdje prije svega mislim na investicionu klimu, koja će biti znatno povoljnija kada je riječ o potencijalnim kredibilnim investitorima”, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima glavni strateški ciljevi nove vlade na unutrašnjem planu su, prije svega, podizanje životnog standarda, smanjenje nezaposlenosti, razvoj privrede i privlačenje kredibilnih investitora koji će dugoročno obezbijediti stabilnost ekonomskog razvoja naše države.

“U posebnom fokusu biće razvoj turističke privrede, sa ciljem da ova grana živi 12, a ne tri mjeseca, kao što je sada slučaj. Nova demokratska vlada usvojiće niz strateških planova kako bi se na odgovoran način, uz stručan pristup i viziju, utvrdila dinamika preduzimanja mjera radi ostvarivanja definisanih ciljeva. Potpuno je jasno da će trebati ogroman rad, napor, ali i strpljenje kako bismo zajednički u najkraćem mogućem roku realizovali planove. Vjerujem u snagu, sposobnost i znanje nove vlade. Vjerujem u partnerski odnos naših vrijednih privrednika, preduzetnika i domaćina. Vjerujem u pomoć naših međunarodnih partnera. Vjerujem da će Crna Gora za nekoliko godina dostići nivo koji zaslužuje. Nećemo stati dok Crna Gora ne postane Švajcarska na Balkanu”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li vidi sebe u novoj vladi Bečić je rekao da je kao što je poznato, zajedno sa kolegama Krivokapićem i Abazovićem utvrdio osnovne principe na kojima će počivati buduća vlast.

“Kadrovska rješenja su nešto što će da uslijedi. Međutim, ja sam čovjek koji nije opterećen pozicijama. Želio bih da dam puni doprinos svojoj državi i svom narodu, pa sa koje god pozicije da budem djelovao daću 150 odsto svojih mogućnosti. Ušao sam u politiku čistih ruku, sada zajedno sa mojim kolegama ulazim u vlast čistih ruku i želim da čistih ruku svoju misiju i završim, ali da sa ponosom gledam na pozitivne rezultate i učinke nove većine”, rekao je Bečić.