26-08-2020

Begić: Očekujem da PCR test ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je siutacija sa koronavirusom ekstremno prijeteća i da je za očekivati "da neke stvari prije svega naše ponašanje dođu na naplatu".


Foto: Shutterstock

"Pad se može očekivati isključivo kao posljedica našeg ponaša i pridržavanja mjera. Očigledno da je nas najteže sačuvati od nas samih", rekao je Begić, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

On nije mogao da kaže konrektno kada će državljani Srbije i zemalja regiona moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali očekuje da će se za to uskoro steći uslovi.

"Očekujem da eventualno uz popuštanje nekih mjera PCR ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru. U Srbiji je juče zabilježen dupli broj novooboljelih u odnosu na prethodni dan, što može da se pripiše efektu vikenda. Tu postoje i druge epidemiološke stavke, a to je daje turistička sezona pri kraju i da očekujemo da ne dolaze turisti, već porodični ljudi, što znači da oni neće biti smješteni u hotelima i privatnim smještajima, već kod porodica što opet znači da će epidemiološki rizik biti veći i moramo voditi računa o tome", rekao je Begić.

On je kazao da ako se ispune svi uslovi i ispoštuju preporuke Insitituta da neće biti problema da školska godina počne 1. oktobra.

"Odluka da se odloži početak školske godine je bila mudra. Epidemiolog će izvršiti epidemiološko istraživanje, a svaki slučaj zaraze u školi će biti detaljno ispitan. Naravno škole se neće zatvarati zbog jednog slučaja", rekao je Begić.

On je kazao da je jedan dio roditelja za otvaranje škola, a drugi protiv, te da je "naš društveni život ekstremno siromašan".

"Efekti toga na rast i razvoj djece su bitni i ne smiju se zaboraviti. Onlajn učenje je učenje teorijskog znanja, i kada god je moguće treba insistirati na klasičnom učenju", naveo je Begić.

Govoreći u izbornom dani i glasanju 30. avgusta, on jre dodao da se rizik od zaraze ne može eliminisati, već da postoje mjere na osnovu kojih se rizik može minimizirati.

"Institut nema ingerencije i nije taj koji je zadužen za kontrolu izbornog procesa. To je Državna izborna komisija koja treba da se prilagodi i obezbijedi regularnost izbornog procesa. Preporučili smo da se svima obezbijedi glasanje, kako će se to sprovesti mi niti znamo niti je u domenu našeg rada. Time treba da se bave neka druga tijela", kazao je Begić.

On je kazao i da je naručeno 31.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa koje treba da dođu do kraja septembra i da će se vakcinacija vršiti po prioritetima.

"Tražimo mogućnosti da naručimo dodatne zalihe, ali trenutno je takva situacija u svijetu da je vakcine nemoguće nabaviti. Niko ne zna šta će se desiti, da li će korona i sezonski grip da se sudare, da li će doći do superinfekcije. Istoverena infekcijateoretski sa oba virusa može da napravi ogromnu štetu", kazao je Begić.


Izvor: Vijesti