28-09-2020

Begić: Očekujemo pad broja oboljelih za deset do 14 dana

Nove restriktivne mjere, koje se od danas primjenjuju u nekoliko opština, mogu dati rezultate za 10 do 14 dana, kaže pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić.

Begić: Očekujemo pad broja oboljelih  za deset do 14 dana | Radio Televizija Budva

“Da bi bilo koja mjera dala rezultate mora da prođe period inkubacije, tako da je za očekivati da u narednih 10 do 14 dana imamo vidljiv efekat mjera koje smo predložili, što opet zavisi od implementacije mjera na terenu. Ja se nadam da će oni koji su zaduženi za kontrolu pooštravanja mjera, a građani shvate ozbiljnost sitacije. Ako se ponove prethodna sedmica ili ona tamo unazad 14 dana, plašim se da zdravstveni sistem neće moći da izdrži”, poručio je Begić, gostujući u Jutranjem programu TVCG.

Podsjeća da od danas stupaju na snagu nove restriktivne mjera u više opština, zavisno od epidemiološke situacije.

Begić ističe da se opštine dijele u četiri kategorije zavisno od broja oboljelih u prethodnih 14 dana.

“Svaka opština koja bude prelazila iz jedne grupe u drugu suočiće se sa pooštravanjem mjera”, naveo je Begić.

Navodi i da će se tabele objavljivati subotom ujutru, a mjere će stupati na snagu ponedjeljkom u ponoć i primjenjivati se 14 dana.

“U ovom ciklusu najstrože mjere su uvedene u opštine Andrijevica, Nikšić, Berane u kojim je epidemiološka situacija najgora i gdje je stopa, posebno u Nikšiću pet puta veća nego na državnom nivou”, naveo je Begić.

Kaže i da Andrijevica i Berane imaju silazni trend obolijevanja, pa je za očekivati da se stanje u tom opštinama poboljša.

“Nikšić je nažalost na nekoj ravnoj liniji sa blagim trendom poboljšanja, a Rožaje pokazuje blagi trend smirivanja”, naveo je Begić.

Škola zavisno od stanja u opštini

Govoreći o početku škole Begić je kazao da u opština u kojim nema veliki broj oboljelih nema razloga da škole ne počnu da rade.

“U Nikšiću na drugoj strani klasično otvaranje škole bi predstavljalo epidemiološki rizik i sa otvaranjem škola treba sačekati”, naveo je Begić.

Ponavlja da je stav IJZ da u svim onim opštinama u kojim je 14-odneva stopa obolijevanja iznad propisanog sa otvaranjem škola treba sačekati, ali organizovati nastavu on-line.

Razumuje i da ugostitelji, koji traže ukidanje zabrana u pojedinim opštinama, pokušavaju da zaštite svoj biznis.

“Isto tako sam iznenađen nedostatkom solidarnosti i saosjećanja”, kazao je Begić i dodao da bi trebalo da vode računa o društveno odgovornom ponašanju.

“Najbolje objašnjenje mogu da dobiju kada odu na bilo koju od društvenih mreža i vide tamo način na koji se građani ponašaju u pojedinim ugostiteljskim objektim”, kazao je Begić.

Podsjeća i da su u drugom talasu od korona virusa najviše obolijevali mladi.

“Oni uglavnom kažu da su bili u noćnim klubovima”, zaključio je Begić.