16-07-2020

Begić: Testiranja na lični zahtjev stavljena po strani

Testiranja na lični zahtjev će biti stavljena po strani, jer ne predstavljaju niti epidemiološku, niti kliničku indikaciju niti urgentnost na postupanje, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić na pres konferenciji NKT-a.

Begić: Testiranja na lični zahtjev stavljena po strani | Radio Televizija Budva

15. 07. 2020.16:55 >> 17:430
BEGIĆ

Testiranja na lični zahtjev stavljena po strani
Testiranja na lični zahtjev će biti stavljena po strani, jer ne predstavljaju niti epidemiološku, niti kliničku indikaciju niti urgentnost na postupanje, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić na pres konferenciji NKT-a.


"To mora biti svima jasno, teške odluke prosto moraju da se donose. Molim putnike u mešunarodnom saobraćaju na razumijevanje. Moramo suzbijati epidemiju, to je naš zadatak", kazao je on.

Begić je rekao da IJZCG ne komentariše pojedinačne slučajeve obolijevanja u javnim kolektivima i ustanovama socijalnog zbrinjavanja, odgovarajući na pitanje da li je tačna informacija da ima zaraženih koronavirusom u Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj.

Istakao je da se epidemilog IJZCG nalazi u Herceg Novom gdje pruža ispomoć domu zdravlja, te da ukoliko je registrovano obolijevanje, slučaj će biti ispitan.

Begić je podsjetio da je odavno preporučio da se odgode sva putovanja u inostranstvo koja nisu urgentna.

Inficirani ljekari orodilišta KC u samoizolaciji

Doktor Sreten Kavarić kazao je, na pres konferenciji, da je 121 pacijent hospitalizovan. U Kliničkom centru 29. Dva pacijenta starije životne dobi su na mehaničkoj ventillaciji, jedan je stabilnih vitalnih parametara, a drugi nestabilnih, naveo je on.

Upitan da li se koronavirus pojavio u porodilištu Kliničkog centra, Kavarić je odgovorio da su neki ljekari koji rade u tom porodilištu u samoizolaciji.

Kavarić je istakao da rad u Kliničkom centru podrazumijeva lične zaštitne opreme pa i u porodilištu, te da su angažovali medicinske sestre iz drugih organizacionih jedinica kako rad u porodilištu ne bi bio poremećen.

Kavarić je rekao da ni bebe ni porodilje nijesu bile ugrožene.

"Tačna je informacija ti ljekari su u samoizolaciji u kućnim uslovima već nekoliko dana, pod nadzorom su službi, dobrog su stanja i niko nije hospotalizovan," naveo je Kavarić.

Senad Begić je rekao da sve osobe koje su testirane zbog simptoma, moraju da budu odgovorne i da poštuju samoizolaciju.

"Ne praviti kontakte, nego ostati izolovan, čekajući rezultate testa," istakao je on.

Testiranja na lični zahtjev u slučaju potrebe putovanja biće satavljena, za sada, po strani, kazao je Begić.

Begić je, takođe, kazao da nema problema sa brojem dostupnih testova.

Begić je rekao da IJZCG nema nadležnost na graničnim prelazima niti odlučuje ko će ići u karantin ili samoizloaciju.

"Sasvim nam je svejedno gdje će te osobe završiti. Važno je da su smještene u objekte u kojima ne predstavljaju javno-zdravstveni rizik", istakao je on.

Svako masovno okupljanje prestavlja rizik

Na pitanje da li su organizovanjem bakljada na Dan državnosti prekršene mjere NKT, Begić je rekao da svako masovno okupljanje smatraju rizikom.

"Tu apsolutno nema razlike, ni u organizaciji, ni u povodu, ni u načinu sprovođenja. Neke stvari treba da zaboravimo, odložimo, da se se priviknemo novom svijetu u kome koronavirus dominira. Sva masovna okupljanja ne da nisu potrebna, nego su opasna", rekao je Begić.

On je rekao da je apsolutno pravo Evropske unije (EU) i svake države EU da ukloni Crnu Goru sa liste država iz koje se može doći.

"Isti princip smo i mi primjenjivali. Kada je došlo do povećanja slučajeva, znali smo da će Crna Gora biti uklonjena", rekao je on.