27-11-2019

Belgijsko čudo od djeteta: Devetogodišnjak završava studije elektrotehnike

Devetogodišnji dječak iz Belgije Lorens Simons sprema se da u decembru diplomira na holandskom univerzitetu, a nakon toga, kako otkriva, malo će "proučiti medicinu".

Belgijsko čudo od djeteta: Devetogodišnjak završava studije elektrotehnike | Radio Televizija Budva


Doktorske studije, ipak, neće započinjati dok se dobro ne odmori. Tesla mu je uzor i voleo bi da u sopstvenoj laboratoriji stvori vještačke organe, a zatim i cijelo ljudsko tijelo.

Dok mazi štene, Loren Simons izgleda kao i svaki drugi devetogodišnjak. Međutim, onda počinje da opisuje kako njegov rad na univerzitetu u Holandiji podrazumijeva razvoj kompjuterskog kola koje će replicirati dio mozga, piše Vašington post.

"Pokušavamo da povežemo neurone da bismo mogli da pratimo reakcije na lijek u određenom dijelu mozga", priča mališan, objašnjavajući projekat u kojem se kombinuju saznanja biomedicine i elektrotehnike.

Belgijsko čudo od djeteta na putu je da postane najmlađa osoba u svijetu koja je završila fakultet. To će se desiti ukoliko Loren sljedećeg mjeseca bude položio sve što je neophodno za završetak elektrotehničkog odsjeka Univerziteta u Ajndhovenu.

Loren je rođen u Belgiji, ali živi u Holandiji. Srednju školu završio je za jednu godinu, a trogodišnje studije, ukoliko sve bude išlo po planu, završiće za samo devet mjeseci.

"Svi profesori su oduševljeni što Lorena imaju za studenta, a za sve nas to je jedinstvena situacija, jer je on najmlađi student kojeg smo ikada imali", objasnio je Sjoerd Hulshof sa Univerziteta u Ajndhovenu.

Kada nije na fakultetu, otkriva, Loren šeta psa, igra video-igre i objavljuje fotografije na Instagramu.

Inspirisan srpsko-američkim pronalazačem Nikolom Teslom, dječak planira da istraži polje vještačkih organa i mogućnost razvoja čitavog vještačkog tijela u svojoj laboratoriji.

Ponude sa univerziteta iz svih krajeva planete pljušte. Zapad SAD trenutno prednjači među destinacijama, a roditelji pokušavaju da pomognu Lorenu da donese odluku.
Dječakov otac, Aleksandar Simons, ne usuđuje se da nagađa šta sve budućnost može da donese Lorenu – sve pretpostavke rasprsle su se kao baloni od sapunice.

"Nema žurbe. On se sada igra sa obrazovanjem. Zabavlja se kao na igralištu i mi nemamo ništa protiv toga", zaključio je ponosni otac.

Trenutni najmlađi diplomac je Amerikanac Majkl Karni koji je u junu 1994. godine do univerzitetske diplome došao sa 10 godina i četiri mjeseca, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.