07-10-2021

Bellenger: Koncerti i muzičke večeri u Akademiji znanja

Sopstvenim naporima i uz pomoć i razumijevanje Opštine Budva rukovodstvo Akademije znanja konačno je uspjelo da poslovanje dovede do stanja održivosti, kazala je u intervjuu za portal RTV Budva izvršna direktorica ovog preduzeća, Valentina Bellenger (Belanže). Ona je istakla da imaju odličnu saradnju sa obrazovnim ustanovama, te da će u narednom periodu intezivirati aktivnosti i na unaprijeđenju poslovnog ambijenta sa ostalim institucijama na području naše opštine.


Foto: privatna arhiva

Kakvo je trenutno stanje u Akademiji znanja, s obzriom na činjenicu da je u poslednjih nekoliko godina uradjeno dosta po pitanju rješavanja kako finansijskih tako i tehničkih problema?

Moram da izrazim zadovoljstvo činjenicom da smo sopstvenim naporima i uz pomoć i razumijevanje Opštine Budva konačno uspjeli da Akademiju znanja dovedemo do stanja održivosti. Sredstva koje nam Opština Budva opredjeljuje putem budžeta umnogome su nam olakšala situaciju u dijelu popravke i održavanja tako velikog zdanja kao što je Akademija, jer to iz sopstvenih sredstava ne bismo mogli. U ovom trenutku skoro svi kapaciteti su zakupljeni, tačnije, slobodne su još dvije manje kancelarije i nekolko garažnih mjesta.

Izdavanje prostorija jeste jedna od osnovnih djelatnosti Akademije, ali ne i jedina. Akademija znanja se često pojavljuje i kao partner u organizaciji događaja koji su od značaja za javnost. Koji su to događaji i šta je sljedeće u planu?

Tako je, nekoliko nedavnih događaja u kojima smo na adekvatan način participirali je Akcioni dan u organizaciji Unije srednjoškolaca, koji je jako lijepo protekao i bio medijski zastupljen, što je vrlo značajno, jer se i na taj način afirmiše projekat koji ima za cilj ne samo finansiranje srednjoškolaca, već i njihov neposredno upućivanje u rad institucija koje tog dana posjećuju. Na Akademiji se, takođe, održala i Međunarodsna konferencija o nauci i tehnologiji, u organizaciji Fakulteta za biznis i turizam, kao i Međunarodna konferencija na temu
unaprjeđenja bezbjednosti u saobraćaju. Već naredne sedmice imamo još jedan značajan događaj, naime, 14. oktobra u Akademiji znanja Univerzitet Adriatik – Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku u saradnji sa Alfa centrom iz Nikšića organizuju konferenciju povodom obilježavanja Erasmus dana 2021“ - proslave koja promoviše raznolikost projkelata u oblasti obrazovanja.


Da li ste zadovljni saradnjom sa obrazovnim ustanovama sa sjedištem u Akademiji znanja? Da li planirate da intezivirate aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog ambijenta sa ostalim institucijama na području naše opštine?

Posebno nas raduje saradnja sa Fakultetima i školama koje su u Akademiji znanja, jer tako razvijamo i produbljujemo međusobnu saradnju i povjerenje. Najavljena saradnja između Fakulteta za biznis i turizam i Nacionalnog udruženja sociologa iz Italije promovisala je i Akademiju znanja u stručnom časopisu sociologa, tako da se za nas čulo i van granica naše zemlje, što uvijek otvara neke nove, lijepe mogućnosti.


Foto: privatna arhiva

Takođe nam je intencija da partnerski odnos njegujemo i sa institucijama, prevashodno u našem gradu, gdje bi Akademija znanja mogla pomoći na bilo koji način. U tom kontekstu, u saznanju da nemaju adekvatan prostor za održavanje koncerata i drugih muzičkih sadržaja, ponudila sam direktorici Muzičke škole u Budvi Vesni Radoman da, u tu svrhu, jedan električni klavir bude postavljen u amfiteatru Akademije, što je ona zdušno prihvatila. Na taj način će se steći uslov za održavanje raznih muzičkih večeri, što je od značaja ne samo za organizatore i protagoniste, već i grad Budvu, čiji će građani moči da uživaju u još jednoj kvalitetnoj ponudi iz oblasti kulture. Naravno, kad uskoro dođe do realizacije te ideje, mediji će sa zadovoljstvom biti pozvani.


Svakako će dobijanje upotrebne dozvole otvoriti još novih sadržaja i mogućnosti. Koliko se tu napravilo koraka – da li i pomaka?

Naravno, dobijanje upotrebne dozvole je nešto što je prioritet i neophodnost. Tome smo intenzivno posvećeni i sigurna sam da ćemo uspjeti. A mogućnosti koje se time stiču su brojne – na prvom mjestu adaptacija četvrtog sprata i stavljanje u funkciju kancelarija i učionica, jer je interesovanje za Akademiju znanja svakog dana sve veće, kako kad su u pitanju fakulteti, tako i komercijalne firme. Nije potrebno naglašavati koliko je važno da Budva postane Univerzitetski centar, ne samo za naše student, nego i one iz drugih gradova kojima će se dati veća mogućnost izbora budućih studija – i to je ono što me posebno vodi i motiviše u daljem radu i angažmanu.


D.B.