07-03-2023

Beskućniku Borku smještaj obezbijedili učenici Srednje škole “Danilo Kiš”

Nekoliko dana nakon što je Glas Zabjela objavio Forum Republikum emisiju o beskućniku i zavisniku na terapiji “Borku” (njegov pravi identitet poznat redakciji), u kojoj su pozvali građane da pomognu u pronalasku makar privremenog smještaja za njega, lijepe vijesti stigle su ni manje ni više nego iz Budve.



Direktor Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve, Krsto Vuković nas je kontaktirao sa konkretnom ponudom: đački parlament ove škole će zajedničku ušteđevinu iz svojih akcija usmjeriti ka obezbjeđivanju privremenog smještaja za Borka.

Borka su u Budvi dočekali direktor i predstavnici Đačkog parlamenta Srednje škole “Danilo Kiš”, u kojoj će Borko imati i redovne obroke svakog dana.

Borko će smještaj imati na par mjeseci, koliko mu je potrebno da stane na noge i smogne snagu za izliječenje od bolesti zavisnosti, odnosno za postepeno smanjivanje zamjenske terapije koje mu predstoji.

U međuvremenu, i dalje se traži način kako da Borko dobije mjesto u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti, Kotoru, gdje bi proces smanjivanja terapije, odnosno “skidanja”, trebalo da nadgledaju stručna lica.

O ovoj terapiji bilo je riječi u epizodi koju možete pogledati ovdje:



Nakon “čišćenja” od terapije i od apstinencijalne krize, Borko je voljan da svoj oporavak provede u Javnoj ustanovi “Kakaricka gora” o kojoj smo takođe govorili u nastavku serijala:



Ipak, za to će biti potreban novac, odnosno blizu tri hiljade eura za godinu dana boravka u ovoj ustanovi, nakon čega bi započeo vanrezidencijalni dio programa rehabilitacije, oko čega bi potencijalno mogao da pomogne i Centar za socijalni rad Glavnog grada, kako nam je saopšteno u najnovijoj epizodi serijala Forum Republikum.



Ali, izliječenje od bolesti zavisnosti je opaka borba, u kojoj je važno voditi jednu po jednu bitku, korak po korak.

Zato je od ogromnog značaja imati podršku kao što je ovaj human i zreo potez budvanskih srednjoškolaca velikog srca, kojima najiskrenije zahvaljuje i naša redakcija.

Izvor: Glas Zabjela