19-09-2023

Besplatan boravak na Sardiniji za digitalne nomade

Jedno mjesto na Sardiniji poziva sve „radnike na daljinu“ na dođu, rade i žive besplatno, a kao dodatnu motivaciju nude nevjerovatnu zabavu i impresivnu kulturu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim


Foto: Pixabay

Selo na Sardiniji pozdravlja svog prvog digitalnog nomada u programu koji takvim radnicima nudi besplatan boravak. Njima su na raspolaganju predivne kuće sa krovovima od terakote u podnožju brda, a tamo potpuno besplatno mogu da borave čak tri mjeseca.

Sardinija je pokrenula ovaj program u cilju oživljavanja ruralnih krajeva zemlje. Svaki radnik može da aplicira, ne za turistički boravak, već za posao, gdje im je „kancelarija“ okružena prirodom, svježim vazduhom, planinama i lijepim plažama.

Na Sardiniji oni mogu da pronađu više utjehe, mira, jer tu gospodari sporiji načina života, bez gužvi i stresa. U centralnom dijelu Sardinije, Ollolai je svijet daleko od popularne, i često ljudima pranatrpane obale zemlje. To je neka vrsta vremenske kapsule sa kulturnim nasljeđem koje je još uvijek vrlo vidljivo. To se ogleda u načinu života koji se tamo može naći.

Na pijaci možete jeftino kupiti sve svježe sastojke poput tartufa, napraviti domaću tjesteninu, pazariti tradicionalne mesne proizvode. Dok kupujete ili odmarate u nekom od lokalnih kafića, uvijek možete zateći lokalce kako radoznalo gledaju ka vama, kako bi započeli neobavezan i srdačan razgovor.

Zašto je Ollolai nudi besplatan boravak?

Iako je mjesto predivno po svim standardima, stanovništva je sve manje. U posljednjih 100 godina smanjio se sa 2.250 na 1.300 stanovnika. To je problem sa kojim se Italija bori godinama i koji smatraju nacionalnim vanrednim stanjem jer 2022. bilježi najniži rast stanovništva u istoriji, navodi Euronews.

Kakav je smještaj za digitalne nomade na Sardiniji?

Ako vam zvuči privlačno da probate lokalni način života, Ollolai je odlično mjesto za to. Radnici koji tamo žele ostati naći će se u domovima u kojima su prije živjeli farmeri, a sada su opremljeni kancelarijama i brzom internet vezom.

Opšina pokriva stanarinu, troškove, račune i poreze na usluge za nomade, ali ne i prevoz. Međutim, postoji mala caka, ako se tako može nazvati. Sardinija ne nudi turistički odmor, već konkretno nudi mjesto za rad, pa se očekuju i dokazi za to. Svaki radnik mora pokazati šta je radio za vrijeme svog boravka, u vidu konferencije, eseja, istraživačkog rada ili projekta.

Takođe, prije par godina je pokrenuta akcija u kojoj su nudili kuće za 1 euro, ukoliko želite da dođete da živite u selu. Naravno, pod uslovim da se potpuno preselite i obnovite imanje i kuću, a i za to opština nudi novčana sredstva.





(TU Magazin)