24-06-2020

Biračko pravo u Budvi ima 17.985 građana

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Foto: Arhiva

U odnosu na predsjedničke izbore, održane 15. aprila 2018. godine, broj birača se povećao za oko 8,6 hiljada.

Biračko pravo u Budvi ima 17.985 građana.

Biračko pravo u Andrijevici ima 4.074, Gusinju 4.613, Kotoru 18.486, u Tivtu 11.798 građana.

Uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili pasoš, na šalterima područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave MUP-a, radnim danom od osam do 14 sati.

U Podgorici se uvid u birački spisak može ostvariti od osam do 18 sati.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Na tom portalu građanin unosom broja lične karte ili pasoša može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

"S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište", kaže se u saopštenju.

Građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za građanska stanja i lične isprave MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

"U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta", navodi se u saopštenju.


Izvor: MINA News