04-06-2019

Blokirana najveća fabrika nutele u svijetu

Proizvodnja nutele u najvećoj fabrici na svijetu blokirana je zbog štrajka radnika koji zahtijevaju veće plate.

Blokirana najveća fabrika nutele u svijetu | Radio Televizija Budva

Najveća fabrika italijanskog Ferrera nalazi se u Viljers-Ekalu, gdje dnevno sa proizvodnih traka siđe 600 hiljada tegli nutele, što je četvrtina ukupne proizvodnje, prenosi B92.

Prije sedam dana 160 radnika u tom pogonu na sjeveru Francuske stupilo je u štrajk, objavio je Fabrice Canchel iz sindikata Force Ouvriere (FO).

"Nijedan kamion nije ušao na područje fabrike, a u istom periodu nijedan nije izašao", dodao je Canchel.

Sedmicu stoji i proizvodnja kinder buena, a od četiri proizvodne linije nutele radi samo jedna, i to petinom kapaciteta.

Kako navode, polako im nestaje i sirovina.
Radnici traže povećanje plata 4,5 odsto i bonus od 900 EUR. Uprava je ponudila samo 0,4 odsto veće plate.

U Ferreru nijesu željeli da komentarišu štrajk, a uprava je u internoj poruci, u koju je AFP dobio uvid, naglasila da je blokada pristupa fabrici potpuno nezakonita.

Zaprijetili su da će od suda tražiti nalog da se omogući pristup krugu fabrike.

"To je neprihvatljivo kršenje prava na štrajk", uzvratio je predstavnik sindikata.

Proizvodnja nutele proteklih godina imala je brojne probleme, dijelom zbog slabog roda lješnika u Turskoj, najvećem svjetskom izvozniku.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Royal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promjenana.