10-02-2021

Boljević: Ruska vakcina stiže poslije 15. februara

Ljekar Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je neposredno uključen u pregovore za nabavku ruske vakcine Sputnjik V, kaže za TV Vijesti da bi ova vakcina u Crnu Goru trebala da stigne u drugoj polovini februara.


Foto: TV Vijesti

Boljević je saopštio da se još u januaru potpisani ugovori između crnogorskog Ministasrtva zdravlja i ruskog Fonda direktnih investicija, koji je odgovoran za izvoz Sputnjik V vakcine.

Kaže i da su trenutnu mnoge i evropske zemlje stale u red za rusku vakcinu, te da uobičajena procedura traje i do tri, četiri mjeseca.

Potvrdio je i da bi Crna Gora u prvom talasu trebalo da dobije od 5 do 15 hiljada doza te da će dalje ići dinamikom u razmaku od 21 dan, koliko je potrebno za nove doze.

"Prvog februara je ministar u Vladi Mihail Mišustin potpisao spisak zemalja koje u februaru treba da dobiju rusku vakcinu i na tom spisku se nalazi Crna Gora, na prvom mjestu i ona je prioritet da dobije u februaru mjesecu Sputnjik V. Sada ćemo dobiti taj papir o specifikaciji i onda se odmah dobije vakcina, da li će to biti malo prije ili kasnije u drugoj polovini februara, ali Crna Gora će dobiti Sputnjik vakcinu. Da nijesmo ovo uradili Crna Gora bi mogla da čeka još dva, tri mjeseca, pa i dalje. U prvom talasu će stići od 5 do 15 hiljada doza vakcina, a onda još do 50 hiljada i mislim da će većina stanovništva u Crnoj Gori biti vakcinisana Sputnjikom V", rekao je Boljević za TV Vijesti.


(Vijesti)