13-11-2020

Bolnice u Kotoru i Cetinju za kovid pacijente

U Crnoj Gori od juče postoje još dvije kovid bolnice - Opšta bolnica u Kotoru i Bolnica "Danilo I" na Cetinju, rekao je Pobjedi šef kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dr Nermin Abdić.

Bolnice u Kotoru i Cetinju za kovid pacijente | Radio Televizija Budva

Medicinski krizni štab je juče naložio tim bolnicama da se organizuju i obezbijede liječenje pacijenata koji su pozitivni na korona virus.

"To smo uradili kako bi Opšta bolnica u Kotoru olakšala posao ljekarima u barskoj bolnici, a Opšta bolnica na Cetinju olakšala onima u Podgorici, ako za to bude bilo potrebe", pojasnio je Abdić.

Abdić je kazao da za sada neće biti potrebno da se formiraju privremene bolnice, ali da se situacija prati.

"Ako dođe do scena koje ne želimo da imamo, onda ćemo otvoriti privremene bolnice, ali za sada nema potrebe za tim. Štab je dao jasne sugestije za povećan broj pacijenata koji u narednim danima i sedmicama može biti prisutan i u našoj državi", rekao je on.

On je tada objasnio da bi se formiranjem privremenih bolnica kapaciteti proširili za 300 dodatnih kreveta, a ta mjesta, prema njihovoj procjeni, već postoje.

"Kovid bolnice bismo morali dodatno da opremamo i usmjeravamo kadar, a za to još nema potrebe i nadamo se da neće ni biti", rekao je Abdić.

Upravo iz ovog razloga procijenjeno je da su opšte bolnice u Kotoru i na Cetinju najbolje rješenje kako bi se rasteretile one koje su opterećene.

Osim Kliničkog centra Crne Gore, kovid bolnice su i opšte bolnice u Bijelom Polju, Beranama, Baru i Nikšiću.

Abdić je ranije apelovao na građane da je bilo koje masovno okupljanje ili skup tokom koga se ne poštuju epidemiološke mjere poguban, te da dodatno pogoršava situaciju sa korona virusom u zemlji.

On je ponovio da građani poštuju mjere i da ne testiraju kapacitete zdravstvenog sistema, da to ne smijemo da radimo jer je opasnost velika.