01-04-2021

Borovinić Bojović: Oko 20. aprila stiže 200 hiljada kineskih vakcina

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da bi oko 20. aprila trebalo da stigne više od 200 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm, nakon čega bi mogla početi i masovna imunizacija.

Borovinić Bojović: Oko 20. aprila stiže 200 hiljada kineskih vakcina | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Borovinić Bojović je novinarima u Muzičkom centru u Podgorici, gdje je u toku vakcinacija zaposlenih u medijima vakcinom Astra Zeneka, kazala da očekuju nove količine te i Fajzer vakcine, kao i 40 hiljada od dogovorenih 50 hiljada doza ruske vakcine.

„Pozivam sve građane da se vakcinišu i da budu potpuno uvjereni da je svaka vakcina sigurna i bezbjedna. Vakcinacija, uz poštovanje epidemioloških mjera, je jedini način da se savlada pandemija“, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da svi treba da budu svjesni da se radi o globalnom problemu iz kojeg se može izaći samo zajedno.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da je punkt za vakcinaciju u Muzičkom centru urađen u veoma kratkom roku.

Kako je rekao, Dom zdravlja je otvaranjem novog punkta pokazao da na najbolji mogući način vodi računa o svojim sugrađanima.

"Ovdje je sedam linija, i na ovom punktu će se vakcinisati novinari i prosvjeta na području Podgorice. Pripadnici Vojske vakcinisaće se u Vojno-medicinskom centru”, kazao je Jokić.

On je apelovao da se proces imunizacije završi u što kraćem roku, jer je to jedan od načina da se zaustavi širenje virusa.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović poručila je da efikasan i uspješan odgovor na pandemiju iziskuje nacionalno jedinstvo i solidarnost.

"SZO i Evropska agencija za ljekove su nedvosmisleno potvrdili da je AstraZeneka vakcina bezbjedna", ponovila je Brajović.

Vakcinacija je, kako je rekla, jedini put "da se izađe iz tunela, i nadam se da svi težimo ka istom cilju”.

“Moram da zahvalim novinarima koji su u ovoj borbi pokazali da su snažan bedem nacionalnom odgovoru protiv covid19”, poručila je Brajović.