29-07-2022

Božović: Vatrogasna jedinica u Petrovcu ima 20 članova, intervencije od Reževića do granice sa barskom opštinom

Od kada je formirana jedinica Službe zaštite u Petrovcu, umnogome je olakšan posao vatrogascima iz Budve, pogotovo u ljetnjem periodu kada su velike saobraćajne gužve. Kako je za Budvansku horniku kazao načelnik ove službe Dragan Božović, jedinica u Petrovcu broji 20 vatrogasaca, raspolaže sa tri cistjerne za gašenje šumskih požara i jednim vozilom specijalizovanim za dejstva u saobraćajnim udesima.

Božović: Vatrogasna jedinica u Petrovcu ima 20 članova, intervencije od Reževića do granice sa barskom opštinom | Radio Televizija Budva

Foto: Služba zaštite i spašavanja


Božović pojašnjava da je formiranje jednice u Petrovcu apsolutno opravdano, jer zbog razuđenosti naše opštine, ali i velikih gužvi na putevima tokom ljeta, vatrogascima iz Budve treba puno vremena da sitgnu do lokacije gdje je neophodna intervencija.

“Zamislite situaciju, a dešavalo se mnogo puta, da je požar ili saobraćajni požar u Buljarici, koliko bi Službi zaštite i spašavanja bilo potrebno da dođe do tamo, po ovim vućinama i saobraćajnoj gužvi i kolapsu. Kada je nečiji život u pitanju pet minuta je mnogo dugačak vremenski period, a zamislite situaciju da dolazimo iz Budve i da neko kome je život ugrožen čeka 45 minuta ili sat vremena. Zaista, iz tog ugla posmatrano, izuzetno je opravdano formiranje jedinice, kao i zbog šumskih požara i požara na objektima koje imamo u ljetnjim mjesecima”, kazao je on.

Istakao je da su petrovački vatrogasci na raspolaganju kada treba da se izađe na teren na pojedinim djelovima susjedne opštine Bar, te da imaju izuzetnu saradnju sa kolegama tog gada.

“Vatrogasci iz Petrovca mnogo brže stignu do Čanja ili nekog drugog dijela susjedne opštine, nego što to urade kolege iz Bara, jer oni imaju isto problem sa saobraćajnim kolapsom. Oni takođe pokrivaju i područje Reževića, to je isto jako problematičan dio naše opštine, sa stanovišta saobraćajnih udesa i šumskih požara”, dodao je Božović.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Budva je kazao da tokom ljeta nije bilo većih problema sa šumskim požarima.

“Raduje me što su temperature visoke iz razloga turističke sezone, ali za našu službu to nije vijest koju volimo da čujemo. Ipak, mi smo spremni za svaki mogući izazovi, kako za visoke temperature, tako i za šumske požare”, zaključio je Božović.