28-08-2020

Braća Brajan završili tenisku karijeru

Američki teniseri legendarni dubl braća Bob i Majk Brajan saopštili su da su završili karijeru. Blizanci se povlače u 42. godini, uoči početka US opena, gdje su debitovali na grend slemu 1995. godine.


Foto: EPA/Alberto Morante

Najuspješniji dubl u istoriji igrao je 26 sezona i osvojio 119 trofeja, što je rekord Open ere. Brajani su osvojili sva četiri grend slema, svih devet turnira masters serije, četiri trofeja na završnom turniru i zlatnu olimpijsku medalju.

Imaju ukupno 16 grend slem trofeja iz 30 finala i 39 masters titula iz 59 finala.

"Najviše smo ponosni na način kojim smo se potpuno posvetili igri i svakog dana smo se maksimalno trudili. Odanost jednog prema drugom nikada nije bila upitna i napuštamo profesionalni tenis bez žaljenja. Nedostajaće nam takmičenje i drugarstvo među igračima. Takođe, nedostajaće nam i uzbuđenje priprema za veliki meč i igranje pred navijačima", rekao je Bob Brajan, navodi se u saopštenju.

Majk Brajan rekao je da se obojica slažu da je vrijeme za završetak karijere.

"Takmičenju smo dali više od 20 godina i sada otvaramo naredna poglavlja u našim životima. Blagosloveni smo što smo mogli toliko dugo da igramo dublove. Zahvalni smo što smo imali priliku da igramo na početku godine i oprostimo se od navijača. Osvajanje našeg posljednjeg turnira, u Delrej biču i pobjeda u Dejvis kupu u Honoluluu su trenuci koje ću zauvek pamtiti", naveo je on.

Braća Brajan su proveli ukupno 438 nedjelja na prvom mjestu svjetske rang-liste dublova, a 10 sezona su završili na toj poziciji.

Majk je 16. jula 2018. godine kao 40-godišnjak postao najstariji dubl igrač na prvom mjestu liste, na kojoj je proveo ukupno 506 nedjelja. Bob je u avgustu 2018. podvrgnut operaciji kuka, a prvi igrač svijeta bio je ukupno 439 nedelja.

Oni su 2007. godine osvojili Dejvis kup, zlato na Igrama u Londonu 2012. i bronzu na Igrama u Pekingu četiri godine ranije.

Uspješne karijere završili su skorom od 1.108 pobjeda i 359 poraza.


Izvor: Sportski žurnal