26-04-2020

Brajović: Preduzete prave mjere u pravo vrijeme

Dinamika i magnituda obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori potvrđuju da su preduzete prave mjere, kazala je šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović, dodajući da je uslov za njihovo ublažavanje održavanje epidemiološke situacije pod kontrolom.

Brajović: Preduzete prave mjere u pravo vrijeme | Radio Televizija Budva

Ona je agenciji MINA rekla da je sproveden paket sveobuhvatnih javno-zdravstvenih i socijalnih mjera, uključujući ograničavanje kretanja, saobraćaja, karantin, zatvaranje škola, obustavljanje privrednih aktivnosti.

“Dinamika i magnituda obolijevanja i umiranja potvrđuju da su preduzete prave mjere u pravo vrijeme. Ali isto tako činjenica je da je virus tu, pored nas i tako će biti još dugo”, ocijenila je Brajović

Ona je pozdravila pristup i opredijeljenost Crne Gore da vodi računa o šest osnovnih uslova, koje je predstavio predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović.

U tom pravcu, kako je kazala Brajović, uslov svih uslova je postojanje nedvosmislenih dokaza da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

Kako je navela, treba imati na umu da će sa popuštanjem mjera postojati i realni rizik ponovnog obolijevanja.

“Ali će biti pod kontrolom ukoliko okosnicu tranzicije čine funkcionalni kapaciteti da se detektuje virus, izoluju oboljeli, testira i isprate kontakti i stave u karantin, ukoliko rizik obolijevanja u domovima za stare ili drugim sličnim ustanovama zatvorenog tipa bude sveden na minimum”, kazala je Brajović.

Ona je dodala da će epidemija biti pod kontrolom ako se na radnim mjestima uvedu i dosljedno praktikuju mjere higijene ruku, respiratorne higijene i fizicke distance, ukoliko je rizik od importovanja virusa pod kontrolom i ako su zajednica i građani uključeni u proces tranzicije.

Ona je navela da je prema procjenama, u državama koje su najviše pogođene pandemijom zaraženo svega dva do tri odsto populacije.

“To ukazuje da je veliki broj stanovnika i dalje ranjiv, jer nema razvijen imunitet na SARS CoV 2 virus i da je povratak epidemije na scenu jedan sasvim realan scenario”, dodala je Brajović.

To su, kako je navela, razlozi koji obavezuju Crnu Goru da vrlo oprezno redefiniše svoj restriktivni režim, zahvaljujući kojem je usporeno prodiranje virusa u zajednici i bez sumnje ublažen udar talasa epidemije u zdravstveni sistem.

Prema njenim riječima, iako je još nepoznato kako i u kom pravcu će se pandemija dalje razvijati, moguća su tri scenarija - potpuni prekid prenošenja infekcije sa čovjeka na čovjeka, vraćanje infekcije u obliku “epidemijskog talasa”, manjeg ili većeg obima.

Na pitanje da li se može predvidjeti da li će se virus ponašati drugačije u različitim sezonama ili temperaturnim uslovima, Brajović je odgovorila da postoje određene studije koje ukazuju na to da SARS CoV2 ima “preference” i da mu za širenje više pogoduju zimski uslovi, kao što su niža temperature i suv vazduh.

“To bi moglo upućivati na to da bi taj virus mogao da dobije etiketu sezonskog virusa, poput drugih respiratornih virusa i da će nestati sa dolaskom toplijeg vremena”, dodala je Brajović.

Kako je navela, drugi procjenjuju da je izvjesno da će transmisija virusa biti efikasnija u zimskim u odnosu na ljetnje mjesece, ali da razlika u nivou transmisije između zimskih i ljetnjih mjeseci neće biti dovoljna da dodje do prekida transmisije.

“Stav SZO je da je virus prisutan na različitim meridijanima, odnosno hladnim i suvim, toplim i vlažnim vremenskim uslovima i iz tog razloga SZO preporučuje iste mjere predostrožnosti bez obzira na mjesto življenja”, navela je Brajović.

Kako je kazala, preporuka SZO je da odluke nacionalnih vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera budu utemeljene na procjeni rizika i njegovog objektivnog sagledavanja u kontekstu kapaciteta sistema da otkrije nove slučajeve obolijevanja, zbrine povećan priliv pacijenata, kao i mogućnosti da se ponovo uvedu javno zdravstvene i socijalne mjere.

“Dug je put pred nama i nema mjesta za greške”, poručila je Brajović.

Govoreći o razvijanju vakcine, ona je kazala da je to veoma zahtjevan, složen i skup proces koji traje i do nekoliko godina.

“Brzo razvijanje vakcine kao dio odgovora na COVID 19 pandemiju iziskuje drugačiji pristup i procjenjujemo da će trajati 12 do 18 mjeseci. Prvo kliničko ispitivanje započeto je svega 60 dana nakon dobijanja rezultata genetskog sekvencioniranja od kineskih vlasti”, navela je Brajović.

Ona je objasnila da se u cilju ubrzanja procesa, nakon faze ispitivanja efikasnosti u humanoj populaciji (faza 2 kliničkih ispitivanja), ranije započinje sa proizvodnjom većeg obima u procesu razvoja vaccine, nego što je to slučaj prilikom razvijanja vakcine u redovnim okolnostima.

“Trenutno se radi na 80 vakcina sirom svijeta. Šest vakcina je u fazi kliničke evaluacije na kojima rade istraživački timovi: Institut a biotehnologiju iz Pekinga, Univerzitet u Oksfordu; Inovio Pharmaceuticals; Institut za bioloske proizviode iz Pekinga I Wuhan-a; Sinovac; Moderna/NIAID”, kazala je Brajović.

SZO je, kako je dodala, zajedno sa partnerima uspostavila globalnu platformu kako bi se ubrzao proces razvoja, proizvodnje i jednake dostupnosti bezbjednim i efikasnim lijekovima, testovima i vakcinama, koji će se koristiti za prevenciju, dijagnostikovanje i liječenje COVID 19 i koji će biti jednako dostupni za sve.





Izvor: Mina