16-07-2020

Brazilski orah: Lijek u malim količinama

Brazilski orah je plod drveta koje raste u Brazilu, Peruu, Venezueli i Kolumbiji, a svojim je rastom među šumskim divovima jer dostiže visinu i do 50 metara. Ovaj orah se rijetko nalazi na tanjiru zbog svoje visoke cijene, a samo u malim količinama ima blagotvorno dejstvo na organizam.


Foto: Getty

Dnevno se preporučuje samo jedan jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život, dok više od četiri oraščića dnevno može biti toksično.

Ukoliko se koristi kao lijek, a ne kao grickalica, brazilski oraščić ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam.

Riznica je raznih minerala i antioksidansa. Sadrži cink, magnezijum, fosfor, bakar, mangan i gvožđe. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana, zbog čega je saveznik dijeta i vježbanja – pomaže u izgradnji mišića te produžava osjećaj sitosti.

Neutrališe štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu, štiti od kardiovaskularnih bolesti kao i od raka prostate.

Osim toga, jede se i za ublažavanje stresa, protiv migrena te za bolje pamćenje. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnom žlijezdom jer vraća hormone u ravnotežu.

Jedan oraščić na dan može zaštiti od jesenskog „bluesa“ i popraviti raspoloženje, a štiti i od depresije. Patite li od nesanice brazilski oraščić izmiksajte sa čašom mlijeka i medom te popijte prije spavanja.