05-02-2021

Brković i Perišić na saslušanju u SDT

Biznismeni Dragan Brković i Ljubo Perišić u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) objašnjavaju kako su dobili i trošili novac od kredita iz Abu Dabi fonda. Njihovo saslušanje u SDT je u toku, saznaju Vijesti.


Brković, Foto: Vijesti

Po nalogu specijalne tužiteljke Stojanke Radović jutros su nastavljena saslušanja u istrazi nenamjenskog trošenja novca kredita iz Abu Dabi fonda, saopšteno je Vijestima iz vrha Uprave policije.

Tužiteljka Radović izjavu će uzeti i od Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

U prvom dijelu istrage u aferi Abu Dabi fond grube procjene Specijalnog državnog tužilaštva su da je država u ovom projektu direktno oštećena za više od devet miliona eura, koliko su vrijedne aktivirane garancije firmi, koje su tokom 2015. i 2016. godine, bez valjanih zaloga, uzele novac za podsticaj sjevera države.

Specijalno državno tužilaštvo tokom jučerašnjeg dana uzelo je izjave od bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Petra Ivanovića i doskorašnjeg direktora Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Obojica su funkcioneri Demokratske partije socijalista.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Mugoša je juče saopštio da je spreman da sarađuje u utvrđivanju istine.


(Vijesti)