03-11-2019

Brod bez posade na prekookeanskoj plovidbi u septembru 2020

Brod bez posade, kojim upravlja vještačka inteligencija, uskoro kreće na prvu prekookeansku plovidbu.

Brod bez posade na prekookeanskoj plovidbi u septembru 2020 | Radio Televizija Budva

Četiristo godina nakon što su brojni doseljenici prvi put došli iz Velike Britanije u Sjedinjene Američke Države tokom dvomjesečnog putovanja brodom, koji je prevezao 102 putnika I 30 članova posade, ponoviće se prekookeanska plovidba, doduše u modernoj verziji.

Radi se o prvoj prekookeanskoj plovidbi autonomnog plovila. Maylflower Autonomous Ship ili MAS trebalo bi da se otisne na plovidbu iz Plimuta u septembru 2020. godine. Njegov cilj nalazi se na drugoj strani okeana, u Plimutu u SAD, čime bi se obilježila 400. godišnjica plovidbe broda “Majfauer”, na kojem su brojni doseljenici prvi put došli u SAD.

Sutonomni brod trebalo bi da naredne godine krene na put iz Velike Britanije, a njegov kormilar će biti vještačka inteligencija.

To znači da će brod “sam” donositi odluke o smjeru plovidbe I izbjegavanju drugih plovila na okeanu, a “bazu” će zvati samo ako procijeni da je to nužno. Biće opremljen lidarom, radarom, gps-om I kamerama koje će mu davati širu sliku.

MAS, koji je trenutno u fazi gradnje u poljskom Gdanjsku, biće trimaran sa jednim dugačkim glavnim trupom, kako bi bio što efikasniji tokom plovidbe, dok će dva manja trupa služiti za stabilizaciju plovila i na njima će biti solarni paneli. Upravo će vjetar i sunce biti glavni izvori energije za MAS, dok će dizel generator biti korišćen samo u slučaju opasnosti. Imaće maksimalnu brzinu od 20 čvorova, ukupno će biti dugačak 15 metara, a težiti pet tona.