04-05-2020

Brod "Budva" čeka dozvolu da isplovi

Direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković saopštio je sinoć u izjavi za Dan da brod “Budva”, na kojem je u Njemačkoj pronađeno 500 kilograma kokaina, nije dobio dozvolu za isplovljavanje, ali da očekuje da će se to desiti danas. Njemačka policija zadržala je samo crnogorskog državljanina Mladena Radulovića, za koga se vjeruje da je švercovao kokain na brodu.

Brod

Ovaj incident mogao je Crnu Goru skupo da košta s obzirom da stanje garancija koje je država dala za nabavku i remont brodova za kompaniju Barska plovidba, u čijem je vlasništvu brod “Budva”, na dan 31. decembar 2019. godine iznosi 37,32 milona eura, objavio je “Fideliti konsalting” na instagram profilu.

“Na dan potpisivanja ugovora, 29. januara 2013. godine, garancije su iznosile 41,47 miliona eura, što znači da smo tek na početku otplate ovog kredita. Postavlja se pitanje ako brod “Budva” bude zaplijenjen, da li će se aktivirati garancije, zbog čega bi država morala da plati ukupan iznos od 37 miliona eura”, navodi “Fideliti konsalting”.

Dan saznaje da brod “Budva” ima 23 člana posade i da su svi crnogorski državljani. Osim Radulovića, zasad nije uhapšen niko od ostalih članova posade, ali im je njemačka policija naredila da ne napuštaju brod.

Prema podacima Marinetraffica, brod se trenutno nalazi u luci Hamburg, gdje uplovio poslije 12 dana putovanja, nakon što je 19. aprila napustio Kazablanku.