09-06-2022

Broj novih infekcija i smrtnih ishoda pada svuda u svijetu

Broj novih infekcija korona virusom i smrtnih ishoda prijavljenih na globalnom nivou opao je prošle nedjelje svuda osim na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj novih infekcija i smrtnih ishoda pada svuda u svijetu | Radio Televizija Budva

Iz SZO upozorili da pandemija još nije gotova i pozvali na oprez, (Foto: Beta/AP)

U saopštenju se navodi da su novi potvrđeni slučajevi infekcije pali za 12 odsto na više od tri miliona, a prijavljeni smrtni ishodi za 22 odsto na oko 7.600.

SZO navodi da je kontinuirani pad broja novih infekcija korona virusom, koji je dostigao vrhunac u januaru, veoma ohrabrujući trend.

Ipak agencija je upozorila pandemija još nije gotova i pozvala na oprez, iako su mnoge zemlje odustale od svojih mjera borbe protiv virusa.

Izvještaj navodi da 18 mjeseci nakon što su započete prve masnovne kampanje imunizacije protiv korona virusa u bogatim zemljama, 68 zemalja tek treba da zaštiti 40 odsto svoje populacije.

Iako je sada dostupno dovoljno vakcina, potražnja je opala.

"Percepcija da je pandemija gotova je razumljiva, ali pogrešna. Nova i još opasnija varijanta može se pojaviti u bilo kom trenutku, a ogroman broj ljudi ostaje nezaštićen", navodi se u saopštenju.

Broj novih infekcija virusa u toku nedjelje porastao je 19 odsto na Bliskom istoku i jedan odsto u jugoistočnoj Aziji, dok je svuda opao.

Broj smrtnih slučajeva porastao je sedam odsto u zapadnom Pacifiku i opao u drugim djelovima svijeta.

SZO je ranije primijetila da broj prijavljenih novih infekcija zavisi od strategija testiranja i izvještavanja zemalja.

Prošle nedjelje je ta agencija saopštila da se epidemija u Sjevernoj Koreji, na primjer, pogoršava, a ne poboljšava.

Uprkos višestrukim ponudama pomoći, među kojima su i vakcine, Sjeverna Koreja nije prihvatila nijednu ponudu i tek treba da podijeli detaljnije informacije o tome kako se epidemija tamo razvija.