28-07-2023

Brojni problemi pritisli Petrovčane; Medigović: Od obećanja ne bi ništa

Neadekvatna zdravstvena zaštita, nečistoća kao i nedostatak grobnih mjesta prioritetni su problemi za rješavanje u ovom dijelu naše opštine.


Foto: Dušan Radević

U MZ Petrovac tokom sezone evidentni su brojni problemi. Ipak, oni koji su hronični su nedostatak grobnih mjesta pa iz Savjeta MZ apeluju na Opštinu Budva da se i groblje, poput kapele, da na upravljanje Pogrebnom preduzeću, kako bi se našlo rješenje za izgradnju novog groblja ili proširenja postojećeg. Takođe, zaposleni u Komunalnom preduzeću ne uspijevaju da otklone komunalni otpad, a i dalje nije riješen problem bolje zdravstvene zaštite, na koji su Petrovčani odavno ukazivali.

Situacija u Petrovcu je apsurdna pa je neophodno što prije pristupiti rješenju problema nedostatka grobnih mjesta na tom dijelu rivijere, smatra predsjednik savjeta MZ Petrovac Savo Medigović.

"Problem sa grobljem je jako velik, pa bi Opština na ozbiljan način trebalo da se uključi u rješavanje. Naš predlog je da se gradsko groblje u Petrovcu da na upravljanje Pogrebnom preduzeću. Ovo preduzeće gazduje sa kapelom, a ne sa gradskim grobljem što je apsurdna situacija. Na petrovačkom groblju nema više ni jedno slobodno grobno mjesto i neophodno je ili proširenje tog groblja ili da se odredi neka nova lokacija na kojoj bi se to organizovalo", kazao je Medigović u izjavi za Polis.


Medigović/Foto: printscreen

Kada je u pitanju otklanjanje komunalnog otpada komunalci uprkos ogromnom trudu i angažovanju ne uspijevaju da očiste grad jer ima puno neodgovornih i nesavjesnih pojedinaca.

"Mi smo u stalnoj i dobroj komunikaciji sa Komunalnim preduzećem i svjesni smo toga da oni teško dolaze do sezonskih radnika. Ekipe na terenu rade maksimalno, bio je jedno vrijeme problem sa prekovremenim radom ali sve je to riješeno. Smeća ima jako puno, neodgovorni su zakupci apartmana. Smeće iz apartmana i privatnih kuća iznose i ostavljaju male kante na šetalištu, što je nedopustivo. Tu bi trebalo da nam pruži asistenciju i Komunalna inspekcija, da malo više vremena posveti tom problemu. Mada oni imaju jednog komunalnog inspektora koji radi jednu smjenu od 8h do 16h i praktično je nemoguće da se na taj način bilo kakva kontrola vrši u Petrovcu", kazao je on.

Prije osam mjeseci građani Petrovca održali su zbor sa kojeg su apelovali da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo. Od tada do danas ništa se nije promjenilo trvdi Medigović.

"Situacija je ista, poslednjih osam mjeseci nakon zbora građana koji smo imali i na kom smo dobili velika i ozbiljna obećanja situacija je ostala potpuno ista. Ja sam svjestan okolnosti u kojima oni rade i da ne mogu doći do većeg broja doktora, ali isto je nedopustivo da ministarstvo Budvu posmatra kao grad sa 19 hiljada stanovnika", zaključio je Medigović.

Dodajući da članovi mjesne zajednice Petrovac svakodnevno komuniciraju, evidentiraju probleme i pokušavaju da ih prevaziđu.


J.M.