26-07-2015

Budi odgovoran: Evidentirane 33 pritužbe

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 33 primjedbe, na osnovu kojih nije izrečena ni jedna novčana kazna.

Budi odgovoran: Evidentirane 33 pritužbe | Radio Televizija Budva


Inspektori su prilikom kontrole Studentskog doma u Nikšiću, u kojem je prijavljen nelegalan smještaj oko 40 stranih državljana, utvrdili da se radi o 35 američkih državljana. Oni su u Studentskom domu boravilo od 10. do 20. jula, a boravak je prijavljen Turističkoj organizaciji Nikšića i za njih je uplaćena boravišna taksa.
Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu DNK Šćepanović iz Podgorice, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi, dok je pekara Jaz iz Budve, prijavljena za neizdavanje fiskalnih računa, ranije kažnjena sa hiljadu EUR.
Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole prodavnice Zvončica u Podgorici, kineske prodavnice i parkinga Feniks u Herceg Novom, kafića Kuba Libre na Žanjicama, apoteka Hipokrat u Beranama i Mil Pop u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, kafe bara Balkan i Di kafe u Kolašinu i mojkovačkog Kozaka.
Od ukupno 33 pritužbe, evidentirane od ponedjeljka, 18 nije dobilo odgovor, dok se tri nalaze u proceduri. Primjedbe koje se nalaze u proceduri odnose se na neizdavanje fiskalnih računa i dozvoljavanje maloljetnicima da u kafiću koriste aparate za igre na sreću.
Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, korišćenje službenih vozila, smeće i otpad, loše stanje na putevima, ignorisanje inspekcijskih naloga, prekovremeni rad, neosiguravanje radnika, zaklanjanje saobraćajnog znaka reklamom, štand sa knjigama i frižidere u starom gradu u Budvi i cijene karata u Cineplexx bioskopu u Delta Cityju.
Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion EUR.
Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani.
Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.
Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.
Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.