17-08-2015

Budi odgovoran: Počinje glasanje za projekte

Glasanje za projekte od društvenog značaja u okviru treće faze kampanje Budi odgovoran, počinje danas, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Budi odgovoran: Počinje glasanje za projekte | Radio Televizija Budva

Glasanje će trajati do 5. decembra, a novac prikupljen tokom ove faze kampanje biće opredijeljen za finansiranje pojedinačnih predloga koji budu dobili najveći broj glasova.

"Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje sredstava za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili građani", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da su uspješno realizovane dvije faze kampanje, tokom kojih su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije, što je rezultiralo novčanim kaznama od preko 1,1 milion eura.

Projekti za glasanje u okviru treće faze kampanje su nabavka aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora) za bebe za Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, izgradnja i opremanje dijela Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, kao i opremanje gradskih parkova i dnevnih cenatara mobilijarom za djecu s invaliditetom.

Na listi su i projekti opremanje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Mojkovcu i Ulcinju, zatim nabavka zvučnih semafora za osobe sa oštećenim vidom i podrška starima na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Može se glasati i za projekat Sigurna penzija, kreditna linija za start-up preduzeća za žene i mlade u manje razvijenim opštinama Crne Gore, nabavka posuda za kompostiranje otpada u domaćinstvima u Crnoj Gori, osnivanje edukativnog centra za upravljanje otpadom u Podgorici i izgradnja skloništa za napuštene životinje i pansiona za privremeno čuvanje kućnih ljubimaca.

Do sada je prikupljeno preko 125 hiljada eura za projekte od društvenog značaja u okviru treće faze kampanje. Prikupljanje novca biće nastavljeno do kraja javne kampanje, 5. decembra.

U nastavku kampanje, građani će i dalje biti u mogućnosti da ukazuju na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije i glasaju za projekte, putem web sajta budiodgovoran.me, mobine aplikacije i Call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove.