09-05-2023

Budva-Boka 2028 EPK predstavljena u Pomorskom muzeju u Kotoru

U okviru manifestacije “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” posvećene promociji, istraživanju i zaštiti podvodne kulturne baštine, krajem aprila u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru održana je panel diskusija na kojoj je predstavljena kandidatura “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture”.


Foto: IG/Budva-BoKA 2028.

Govorili su: pokretač i koordinator kandidature Dušan Kaličanin, glavni državni arhitekta Vladan Stevović i rukovodilac Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, podvodni arheolog, Darko Kovačević.

Laboratorija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore, organizovala je ovu multimedijalnu manifestaciju od 21. aprila do 3. maja u Kotoru u partnerstvu sa Pomorskim muzejem Crne Gore u Kotoru, u kome se održava najveći dio programa. Projekat je podržan od strane Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor. Programi ove manifestacije održavali su se i na Trgu Bokeljske mornarice u Kotoru, u Pomorskom muzeju i na Pomorskom fakultetu.

Kako ističu, misija ovog projekta koji je uključen u program kandidature "BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture", je da multidisciplinarnim pristupom, pomoću inovativnih tehnologija, potpuno osvijetli i učini dostupnim javnosti raznovrsne kulturno-istorijske aspekte vredne podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Proučavajući olupine brodova, navigacione rute, luke, sidrišta i druge ostatke ljudskih aktivnosti duž crnogorske obale, inicijativa će doprineti boljoj institucionalnoj prepoznatosti ovog resursa, prenjeti javnosti kulturno-istorijske poruke podvodne kulturne baštine kroz različite medijske kanale i uticati na promociju i razvoj turizma.