04-08-2023

„Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture”: Kandidatura jedinstvena Zajedništvom do pobjede u Briselu

U Opštini Budva danas je održan sastanak predsjednika Skupštine opštine Budva Nikole Jovanovića, pokretača i koordinatora kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture" Dušana Kaličanina kao i članova radnog tima koji priprema kandidaturu. Sastanku su prisustvovali predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu, brojnih partnerskih NVO i institucija, kao i predstavnici opštine Budva.


Foto: Opština Budva

"Na sastanku je zaključeno da je jedini način da se aplikacija kvalitetno uradi i blagovremeno preda, te da se u Briselu pobjedi, da institucije i vaninstitucionalna scena pokažu zajedništvo i kvalitetno i intenzivno sarađuju, striktno u skladu sa EU propozicijama kandidature, poštujući zakon. Svi prisutni su se saglasili da je kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture" jedinstvena i izraženo je zadovoljstvo što su je podržale sve opštine Boke, Ministarstvo kulture i medija i Vlada Crne Gore", saopšteno je iz Služba predsjednika Opština Budva.

Kako navode, sa odobravanjem je primljena informacija da je tim kandidature nedavno uspješno predstavio kandidaturu Delegaciji Evropske Unije, Ambasadorki EU Oani-Kristini Popi i Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i njegovom timu. Konstatovano je da će kandidatura značajno doprinijeti razvoju međunarodnih odnosa i ugleda države u svijetu, unapređenju odnosa sa Evropskom unijom, razvoju kulture, vaninstitucionalne scene, kreativnih industrija i privrede, kao i kvaliteta života građana Budve, Boke i čitave Crne Gore.

"Istaknuto je da je rok za predaju finalne Aplikacije za kandidaturu 28.8.2023. godine, da se 14.9.2023. godine očekuje posjeta delegacije EU panela nezavisnih kulturnih eksperata i da se aplikacija brani u Briselu 19.9.2023. godine. Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20.9.2023. godine. Javnost je pozvana da putem zvaničnog Web sajta www.budvaboka2028.me (i društvenih mreža koje su na njemu navedene) prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu, sjajan primer građanske inicijative, koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede za Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.