21-04-2016

Budva domaćin Igara malih država Evrope 2019. godine

Crnogorski olimpijski komitet je uz saglasnost Vlade Crne Gore stekao pravo da organizuje Igre malih država Evrope 2019. godine, a Opština Budva će u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom učestvovati u organizaciji ove manifestacije i pružiti svoju punu podršku kao domaćin, istaknuto je danas prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji između Crnogorskog olimpijskog komiteta i Opštine Budva.

Budva domaćin Igara malih država Evrope 2019. godine | Radio Televizija Budva

Kako je naglasio predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, riječ je o takmičenju koje je po mjeri Crne Gore i koje ona u ovom trenutku može da iznese.

- Ovo takmičenje nosi najviše olimpijskog u sebi i moglo bi nam pomoći da, u dogledno vrijeme, sazremo i kao olimpiski komitet i kao država kako bi se mogli kandidovati za neko ozbilnije takmičenje, kazao je Simonović.

Predsjednik Opštine Budva, Srđa Popović je naglasio, da je čast da Budva bude domaćin Igara zaslužila rezultatima svojih sportista, te svojim odnosom prema sportu uopšte za koji se opštinskim budžetom svake godine izdvaja oko milion eura.

- Sigurno je da će Budva izaći ovom izazovu u susret i staviti sve svoje sportske kapacitete, i ne samo sportske, na raspolaganju takmičarima uz nadu da ćemo do tada imati i neki novi sportski objekat, naglasio je Popović.



Igre malih država Evrope (Games of the Small States of Europe) se organizuju u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine i predstavljlju multi sportska takmičenja u kojima učestuju sportisti evropskih država koje imaju manje od milion stanovnika. Na igrama može učestvovati zemlja članica Evropskog olimpijskog komiteta, a Crnogorski olimpijski komitet je primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta 7. jula 2007. godine u Lozani.

Navedeno takmičenje se održava svake dvije godine i okuplja oko 2000 sportista iz: Andore, Kipra, Islanda, Monaka, San Marina, Malta, Lihenštajna, Luksanbura i Crne Gore.

Poslednje Igre održane su na Islandu 2015. godine, sledeće u San Marinu 2017. godine i domaćin 2019. godine biće Crna Gora i Budva.