14-05-2023

Budva – grad finalista za Evropsku prijestonicu kulture 2028: Programska i umjetnička vizija

Završnog dana 17. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici, danas u 16 časova Narodna biblioteka Budve organizuje program pod nazivom Budva – grad finalista za Evropsku prijestonicu kulture 2028: programska i umjetnička vizija.


Foto: NBB

Kako je saopšteno iz Narodne biblioteke Budve, o ovoj temi će govoriti doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, a putem videa biće prenijeto izlaganja Nemanje Milenkovića, direktora fondacije „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” i Monike Bilbije, doktorke umjetnosti i arhitektkinje.

"Prepoznajuci vaznost i značaj ideje Evropske prijestonice kulture, najvećeg projekta Evropske unije iz oblasti kulture, prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine, kao i značaj i benefite predmetnog projekta za Budvu, kao grada kandidata za ovu prestižnu titulu, Vlada Crne Gore je saglasno, maja 2021. godine usvojila Informaciju o projektu „Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" i donijela odluku da podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture.
Cjelokupan tok aktivnosti prati kontinuirana podrška Vlade Crne Gore, a prije svega Ministarstva kulture i medija koje je od strane Vlade Crne Gore zaduženo da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta", navodi se u saopštenju.

Ističu da Budva sa projektom “Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” od početka projekta bilježi podršku velikog broja gradova.

"Do sada su kandidaturu ove crnogorske opštine podržala čak 63 grada Evrope. Tim projekta ”Budva- Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” više od tri godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim sektorom, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima. Evropska komisija potvrdila je kandidaturu Budve sredinom oktobra prošle godine, dok je aplikaciona knjiga predata u novembru 2022. godine", saopšteno je iz Narodne biblioteke Budve.