25-03-2019

Budva lani izdala 60 građevinskih dozvola, devet opština u Crnoj Gori nijednu

Devet opština, od kojih je osam sjevernih, tokom prošle godine nijesu izdale nijednu građevinsku dozvolu, dok je Budva izdala 60. To pokazuje zvanični Izvještaj o stanju uređenja prostora u Crnoj Gori, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Budva lani izdala 60 građevinskih dozvola, devet opština u Crnoj Gori nijednu | Radio Televizija Budva

Lokalne samouprave Andrijevice, Berana, Kolašina, Mojkovca, Plava, Pljevalja, Rožaja, Danilovgrada i Šavnika nijesu izdale nijednu građevinsku dozvolu, prenosi portal Analitika.

Ako se ima u vidu da su sjeverne opštine Petnjica, Plužine i Gusinje izdale po svega jednu dozvolu, onda se može izvesti zaključak da postoji slaba građevinska aktivnost u ovom dijelu Crne Gore, ali da nema ni odgovarajućih urbanističkih planova.

Prošle godine rekordna građevinska aktivnost: Navedeni podaci dobijaju na značaju, i predstavlaju alarm za državu, budući da je prošla godina bila rekordna za građevince.

Tako je, prema zvaničnim podacima Monstata, ukupna vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori lani iznosila 724 miliona eura i veća je za čak 24,9 odsto nego u 2017. godini.

Od tog iznosa, oko 90 odsto građevinskih radova obavljaju firme, odnosno privredna društva, dok preostali dio se odnosi na sektor domaćinstva.