06-10-2014

Budva na manifestaciji Open Days 2014 u Briselu

Delegacija Opštine Budva na čelu sa predsjednikom Lazarom Radjenovićem i potpredsjednikom Ljubomirom Filipovićem učestvovaće na manifestaciji Open Days/Otvoreni Dani 2014, koja se od 06. do 09. oktobra održava u Briselu, u organizaciji Komiteta regiona, u saradnji sa Evropskom komisijom i drugim institucionalnim partnerima, poput Evropskog parlamenta.

Budva na manifestaciji Open Days 2014 u Briselu | Radio Televizija Budva

Otvoreni dani predstavljaju godišnje okupljanje regiona i gradova koji se međusobno povezuju i razmjenjuju iskustva na evropskom nivou. Prihvatanjem Budve za oficijelnog partnera ovog događaja, naš grad će dobiti mogućnost da se promoviše na najznačajnijem forumu koji će okupiti političare, predstavnike lokalnih samouprava kao i mnogobrojne stručnjake za regionalni i lokalni razvoj.

Program dvanaestih po redu Otvorenih dana će sadržati oko 100 radionica, seminara, debata i izložbi, a na njima će učestvovati preko 190 evropskih regiona i gradova iz 31 evropske zemlje, uz učešće brojnih kompanija, finansijskih institucija, međunarodnih asocijacija i akademskih organizacija.

Opština Budva će svoje učešće ostvariti u okviru partnerstva sa drugim evropskim gradovima i regijama iz Francuske, Njemačke, Belgije i Bugarske. Naziv ovog partnerstva u kojem između ostalih, učestvuju i belgijski grad Lijež i francuska provincija Gironde sa gradom Bordoom, nosi naziv “Lokalne vlasti zajedničkim snagama za pametan i efikasan razvoj”, a na ovu temu će biti organizovan i okrugli sto u Briselu na kojem će govoriti i potpredsjednik Opštine Budva Ljubomir Filipović.

Budva je jedina crnogorska opština koja će se (osim zajedničkog nastupa Zajednice Opština Crne Gore) predstaviti na ovoj značajnoj manifestaciji.

Da podsjetimo, Opština Budva poslednjih nekoliko godina sprovodi značajne aktivnosti kako bi se pozicionirala kao pouzdan partner u međunarodnoj saradnji lokalnih samouprava , u cilju iskorišćavanja benefita, kao što su dobijanje finansijskih sredstava za kulturne, infrastrukturne i druge projekte. Ove godine je Budva primljena u članstvo Skupštine evropskih regija, te po tom osnovu i izabrana da kao partner učestvuje u ovogodišnjim Otvorenim danima EU.