22-04-2021

Budva: Pojačati kontrolu neodgovornih vlasnika pasa

Problem nenošenja korpi kod opasnih rasa pasa kada se kreću po javnim površinama je ustaljen već godinama. Osim toga i izmet pasa, koji vlasnici ne kupe za svojim životinjama dodatno otežava kretanje građana gradskim parkovima i šetalištem. Iz NVO sektora apeluju da nadležne institucije se ozbiljno bave ovim problemom, a ne da prebacuju odgovornost jedni na druge.

Budva: Pojačati kontrolu neodgovornih vlasnika pasa | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: OrnaW/Pixabay

Sve više napuštenih a i vlasničkih pasa se kreće ulicama Budve. Mnogi građani su u strahu od napada kako na djecu, tako i na odrasle. Osim pasa lutalica, gotovo svi vlasnički psi ne nose zaštitne korpe. Najveći problem je zona šetališta i gradskih parkova. Iz NV sektora kažu da je zakonom propisano da opasne rase pasa nose korpe, ali nažalost, to rijetko ko poštuje. Ističu da rad nadležnih službi treba da se pojača, kako bi se i problem riješio.

Prema riječima Dragoja Vlahovića iz NVO "Prijatelji životinja Podogrice", radna grupa trenuto radi na izmjenama i dopunama Zakona na dobrobiti i zaštiti životinja, gdje će, kako ističe, biti sve jasno precizirano.

"Naime, u zakonu piše da djeca ispod 16 godina ne mogu voditi opasne pse bez korpi, međutim nigdje ne piše, tj nije utvrđeno koje su to opasne rase i kako ih odrediti", istakao je Vlahović za Polis.

Zakon je donešen 2008. godine, ali se, kako kaže, do danas slabo primjenjivao. Kada je u pitanju izmet pasa, on navodi da su vlasnici odgovorni za odnošenje istog do adekvatnog mjesta, ali i da bi nadležne službe trebale da rade svoj dio posla.

"Konkretno je u Budvi nadležna Komunalna policija, i oni su u obavezi da prošetaju, isprate vlasnike kućnih ljubimaca, te da svaki njihov nemar sankcionišu", kazao je on.

S obzirom da je Budva turističko mjesto, mišljenje sagovornika je, da trebamo pokazati turistima da smo zemlja koja vodi računa i o ovakvim stvarima.

"Prošle godine smo imali jednu lošu sezonu, nadamo se ove godine boljoj i da svakako turisti ne gledaju pseći otpad po zelenim površinama pa neka prijestonica turizma izdvoji makar par hiljada eura i uz šetalište postavi korpe za pseći otpad, kako bi i građani savjesno regaovali, ali i turisti vidjeli da se u Crnoj Gori radi nešto po tom pitanju. Da nismo samo divlja država koja samo onako drži kućne ljubimce i šeta ih gdje i kako hoće", zaključio je Vlahović.

Od Ministarstva poljoprivrede su dobili obećanje da će u skorijem vremenu pokrenuti i policiju za životinje koja će pomoći u rješavanju svih problema koji se tiču, ne samo pasa, već svih životinja.


D.B.