21-04-2015

Budva prvi grad u Crnoj Gori sa postrojenjem za zbrinjavanje otpadnih voda

U hotelu Avala u Budvi otvorena je 45. Medjunarodna konferencija Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad, u organizaciji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo Srbije i NVO Udruženje za unapređenje i tretman otpadnih voda Crne Gore, a uz suorganizaciju DOO ”Vodovod” Budva.

Budva prvi grad u Crnoj Gori sa postrojenjem za zbrinjavanje otpadnih voda | Radio Televizija Budva

Cilj Konferencije koja će okupiti oko 200 učesnika, uglavnom eminentnih i stručnih lica iz Srbije, Hrvatske, BiH, Makendonije, Crne Gore i okruženja je razmjena znanja i iskustva u sve tri oblasti kao i primjena regulative i standarda koji vode poboljšanju stanja u životnoj sredini.

Crna Gora je poslednjih godina, zahvaljujuči tehničkoj i finansijskoj pomoći medjunarodnih institucija, ušla u veoma dinamične investicione aktivnosti, koje su omogućile da se stanje u ovim oblastima znatno popravi, iako nam na ovom putu predstoji još mnogo posla, kazala je otvarajući konferenciju, savjetnica za komunalna pitanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, Vera Vujošević.

“U skoro svim crnogorskim gradovima obavljaju se aktivnosti na rješavaju pitanja otpadnih voda i vodosnabdijevanja. Moramo voditi pametnu politiku, obezbjediti kvalitetnu uslugu vodosnabdijevanja, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, stvoriti snažna komunalna preduzeća koja će imati kapacitete i sposobnosti da te usluge pruže na način koji ispunjava visoke standarde”, kazala je Vujošević dodajući da postojeći način obavljanja ovih poslova neće moći da odgovori ovim izazovima, te da je neophodno izaći iz postojećih uskih opštinskih interesa i naći najbolji način da se gradjanima obezbjedi usluga kakvu zaslužuju.

Budva je prvi grad u Crnoj Gori koji je izgradio Postorojenje za zbrinjavanje otpadnih voda za teritoriju svoje cjelokupne opštine, što ujedno predstavlja i najznačajniji infrastrukturini projekat u novijoj istoriji Budve, istakao je na konferenciji potpredsjednik Opštine Budva, Milan Vučinić.

“Izgradnjom postrojenja, biće riješeno kompleksno pitanje sakupljanja prečišćavanja i konačne dispozicije otpadnih voda. Naš grad će dobiti 30 km nove kanalizacione mreže, više pumpnih stanica i dva postrojenja”, kazao je Vućinić, ističući da je vrijednost investicije, koju realizuje renomirana njemačka kompanija WTE 58 miliona eura, i da je do sada uložen 41 milion.

Prema njegovim riječima, do kraja 2015. godine biće završena izgradnja postrojenja u Buljarici sa svom potrebnom kanalizacionom infrastrukturom, čime će zadovoljiti potrebe stanovnika i gostiju Buljarice i Petrovca. U istom roku, kako je kazao, očekuje se i da se postojeće postrojenje proširi svojim kapacitetima na Sveti Stefan i Jaz.

“Time će ovaj značajan i kompleksan projekat biti finalizovan, a već je sada izvjesno da će direktne koristi imati kako stanovništvo, tako i cjelokupna turistička privreda na teritoriji opštine Budva”, rekao je Vučinić.

Opština Budva u saradnji sa preduzećem Vodovod i kanalizacija su već duži period prepoznali da je turistički razvoj jednog kraja nemoguće zamisliti bez dovoljnih količina pitke vode i bez čistog mora, kazao je direktor budvanskog Vodovoda, Milenko Medigović.

“Naša opština je preko 95% pokrivena sa konstantno kvalitetnom vodom za za piće. Sa ponosom ističem da smo prva opština na primorju koja je izgradila najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda”, istakao je Medigović.

Izgradnjjom još jednog postrojenja za potrebe Petrovca i Buljarice, ovaj projekat bi prema riječima Medigovića bio zaokružen.

“Nadamo se da narednu sezonu dočekujemo sa riješenim problemima na planu otpadnih voda, sa čime ćemo u monogome podići nivo turističke ponude na teritoriji budvanske opštine” – zaključio je Medigović.

Medjunarodna konferencija “Otpadne vode, kumunalni čvrsti otpad i opasan otpad”, trajaće do 24. aprila u hotelu “Avala” u Budvi.