12-10-2020

Budva: Za prethodnih sedam dana 56 novoinficiranih i 59 oporavljenih

U prethodnih sedam dana u Budvi je od virusa korona oboljelo 56 osoba, a evidentirano je 59 oporavljenih, pokazuju podaci Instututa za javno zdravlje (IJZ).



Broj aktivnih slučajeva u našoj opštini, zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 162.

Novi podaci biće objavljeni danas u 17 sati, u okviru dnevnog presjeka stanja.

Od virusa COVID19 u našoj zemlji trenutno je oboljelo 4074 ljudi, dok se od početka juna oporavilo njih 9305. Borbu sa virusom, u pomenutom vremenskom intervalu, izgubila su 93 pacijenta.

Broj registrovanih slučajeva infekcije od marta je 13.869.

Bez novih mjera, nepovoljan trend obolijevanja

Minulog vikenda, Instutut je objavio novu tabelu kumulativne incidencije. Kada je naša opština u pitanju, do uvođenja novih mjera nije došlo te su na snazi ostale važeće.

One propisuju da ugostiteljski objekti rade do 22 sata, da za stolovima mogu biti najviše dvije osobe, a obavezan je i jedan metar razmaka između stolica lica koja su okrenuta leđima jedna drugima.

Ipak, Budva spada među opštine sa najnepovoljnijim trendovima kretanja obolijevanja.

"Najnepovoljniji trendovi kretanja obolijevanja su u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad, te je za očekivati da se i u ovim opštinama tokom sljedećeg vikenda započne sa primjenom restriktivnijih mjera pod uslovom da se trenutni nivo obolijevanja ne smanji i bolest ne stavi pod kontrolu", istakli su iz IJZ.

"Budva može postati žarište"

Komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju, epidemiološkinja dr Vesna Milutinović u izjavi za Televiziju Budva prošle sedmice kazala je da se mjere donesene u cilju suzbijanja virusa ne poštuju te da će Budva postati novo žarište ukoliko se nastavi sa dosadašnjim ponašanjem.

"Maske su jako bitne da se nose u zatvorenom i otvorenom protoru. Pridržavanje ovih mjera je u Budvi zanemarljivo, gotovo niko ih se ne pridržava. Da imamo pridržavanje mjera u zatvorenom prostoru u kolektivima ne bi imali rizične kontakte na poslu i ne bi išli ljudi u izolacije. Što je jako bitno, zato što se zbog tih izolacija kriju kontatki", istakla je ona.

A kako je za Televiziju Crne Gor naglasio pomoćnik direktora Doma zdravlja Blažo Radoman, epidemiološka situacija je nepovoljna.

Osvrnuo se i na potencijalno pooštravanja mjera i naveo da to zavisi od daljeg kretanja obolijevanja, to jest povećanja broja kovid pozitivnih pacijanata.

Prema njegovim riječima, u Budvi je uslijed povećanja broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulanti, uvećan i broj testiranja i uzorkovanja.

Virus, dodao je on, nije zaobišao ni djecu, a najviše oboljelih je među mlađom populacijom.


M.S.