20-06-2019

Budvani će pravdu i dalje tražiti u Osnovnom sudu u Kotoru

Građani opštine Budva i dalje će pravdu tražiti pred Osnovnim sudom u Kotoru, umjesto pred cetinjskim sudom, kako je to prvobitno bilo utvrđeno Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima.

Budvani će pravdu i dalje tražiti u Osnovnom sudu u Kotoru | Radio Televizija Budva

Time je Ministarstvo pravde uvažilo primjedbe građana, lokalne samouprave i pravosuđa.

Kako su istakli, izmjenama zakona bilo bi ugroženo pravo na pristup sudu građanima Budve, sud u Cetinju bi neefikasno postupao zbog postojećeg broja sudija, bio bi ugrožen status sudija i namještenika kotorskog suda, došlo bi do kulturne, ekonomske i istorijske devastacije grada Kotora, itd.

Ministarstvo pravde nije donijelo odluku o tome da Opština Budva dobije svoj osnovni sud i tužilaštvo, već će predlog biti „pažljivo razmotren prilikom izrade Analize za potrebe racionalizacije sudske mreže, vodeći računa o standardima CEPEJ-a u ovoj oblasti“.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Budva Marko Carević je nedavno uputio otvoreno pismo ministru pravde Zoranu Pažinu zahtijevajući da se izmjeni predloženi zakon kojim se kao mjesni sud za Budvu umjesto Kotora određuje Cetinje.

Takođe, Opština Budva je ukazala Ministarstvu na potrebu osnivanja Osnovnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva, čije bi sjedište bilo u Budvi, a za šta je lokalna samouprava izrazila spremnost da obezbijedi prostorne i druge pretpostavke za osnivanje ovih organa, tako da osnivanje istih ne bi predstavljalo dodatni teret za budžet Crne Gore.