17-01-2022

Budvanin David Mitrović polako ali sigurno osvaja Švajcarsku

Dvadesetsedmogodišnji David Mitrović diplomirani je muzičar, kontrabasista. Završio je srednju muzičku školu "Vida Matjan" u Kotoru, a osnovne studije kao i dva mastera na muzičkoj akademiji u Lucernu u Švajcarskoj, gdje živi već punih devet godina. David trenutno radi kao samostalni umjetnik koncerte sa raznim orkestrima, a za portal RTV Budva govorio je o studijskom iskustvu, planovima i ljubavi prema muzici.


Foto: David Mitrović

Studije u inostranstvu

"Kada sam došao u Švajcarsku sve mi je bilo novo. Njemački jezik sam učio godinu dana pred početak studija, tako da je bilo priličko teško u samom početku. Trudio sam se da govorim isključivo njemački jezik sa ostalim studentima i tako uspio poboljšati moje znanje jezika. Osnovne studije i prvi master sam završio kod prof. Boža Paradžika, a drugi master kod prof. Dietera Lange. Kod njih sam stekao ogromno iskustvo i dobio odlične savjete kada je u pitanju sviranje kontrabasa", sa ponosom nam je rekao David.

Zajedniči rad inspiracija za sviranje u orkestru


"Taj nevjerovatan osjećaj kada stvarate zajedno sa ostalim muzičarima muziku. Mali dio ste jedne cijeline, ali jako bitan da bi sve zvučalo onako kako je kompozitor zamislio", rekao je on.


Pored kontrabasa, David vrlo rado svira i klavir

"Na klaviru uglavnom sviram pop pjesme i sam pokusavam da otkrijem prave akorde u nekoj pjesmi. Znam po malo i gitaru da sviram. Što se tiče nastupa, izdvojio bih par njih koji su mi posebno dragi a to su: Harry Potter and the Philosopher's Stone in Concert sa 21st Century orkestrom u Hallenstadionu u Cirihu. Taj nastup je bio 11. maja 2019. posebno mi je drag, jer smo svirali pred nekih 12.000 ljudi i moja mama je bila u publici. Svirali smo kompletnu filmsku muziku za film koji su puštali na platnu. Takođe bih izdvojio jos jedan nastup sa tim orkestrom u KKL-u u Lucernu: Disney in Concert. Svirali smo u novembru i decembru 2019. najvece Disneyeve hitove u punoj sali KKL-a pred nekih 1.600 posjetilaca. Tu su naravno i snimanje albuma sa Sinfoniettom Lucerne, The Hunger games koncert, John Williams i Hans Zimmer koncert sa 21st, putovanje i nastup u Rimu sa orkestrom Santa Maria i mnogi drugi", naveo je David.

Korona je dosta loše uticala na kulturni život

"Naravno, kao i svuda u svijetu, korona je loše uticala na kulturni zivot u Švajcarskoj. Skoro svi moji projekti su bili otkazani tokom 2020. i za mnoge nisam dobio nikakvu kompenzaciju. I sada je teško planirati projekte u buduĆnosti, ali se nadam najboljem", ističe mladi muzičar.



Februarski koncerti već rasprodati

"Upravo se spremam za jos dva nastupa u februaru Lucernu sa 21st Century Orchestrom. Prvi se zove Epic, gdje cemo svirati najpoznatiju filmsku muziku: Conquest of Paradise, Game of Thrones, Superman, Gladiator, Pirate sa kariba, Star Wars, Narnia i jos neke najpoznatije teme. Drugi je Lion King, novi remake iz 2019, gdje cemo svirati uz film. Sva 4 Lion King koncerta su već rasprodata", zaključuje sa osmjehom David.

Pogledajte Davidov nastup sa Omladinskom filharmonijom:




Portal RTV Budva mu želi još mnogo koncerata i puno sreće u daljoj muzičkoj karijeri.

D.Č.