02-02-2018

Budvanska citadela

Na južnoj strani starog grada, na najuzvišenijem mjestu, sagrađena je gradska tvrđava Kaštel, današnja Citadela, od koje počinju i kojom završavaju gradske zidine.

Budvanska citadela | Radio Televizija Budva

Tvrđava se prvi put pominje 1425. godine. U njoj je jedno vrijeme bilo sjedište zetskog mitropolita poslije prelaska sa Prevlake. Prilikom dogradnje i rekonstrukcije tvrđave u 19. vijeku srušena je mala crkva Santa Maria de Castelo, a u tvrđavi je bio smješten vojni garnizon.



Citadela je dugo bila u državnom vlasništvu, jedno vrijeme korišćena je i kao scena za predstave festivala "Grad teatar", a sada je u privatnom vlasništvu sa muzejskim i ugostiteljskim sadržajima.

U okviru Citadele izložena je jedna od najvrijednijih kolekcija knjiga i mapa posvećenih Balkanu, a u privatnom vlasništvu. Među eksponatima je značajan broj unikatnih knjiga i veoma rijetkih primjeraka rukom bojenih istorijskih mapa. Funkcionalnu cjelinu sa bibliotekom čini prostrana Galerija.



Na Citadeli se nalazi i poznati vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijelu Budvu, sa jedne, i na njene najljepše plaže, sa druge strane.