06-09-2021

Budvanska književnica Katarina Sarić otvorila novosadski festival knjige

Na Novosadskom festivalu knjige, NOFEK, 2021. 3 septembra, budvanska književnica, Katarina Sarić, otvorila je sajam, ujedno zatvorivši Panonsku turneju „Bi – Bi na šoru“, u okviru koje se, vojvođanskoj publici, predstavila u čak sedam gradova.

Budvanska književnica Katarina Sarić otvorila novosadski festival knjige | Radio Televizija Budva

Turneja je započela nastupom na festivalu „Plutajući čovek“
koji se održao na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta u organizaciji češkog Liber Land-a, na kojem je autorka nastupila poetsko-scenskim performansom „Bi Bi na leđima“, a nastavila se već sljedećeg dana u Apatinu, u okviru ljetnjeg programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, u formi scenskog čitanja: „Plesan patina“.

Sem novog romana „Kakofonija“ čiji je segment poslužio kao naslov
turneje, crnogorska autorka je apatinskoj publici predstavila značajan opus svog stvaralaštva: dvije nagrađene poetske zbirke Globus Hystericus i Smrt Madam Dupin, dvotomnu epsku zbirku Kamijada i Kamiseja, kao i putopis Golo Meso.

Turneja „Bi – Bi na šoru“, obuhvatila je još pet gradova: Novi Sad, Sombor, Odžake, Kulu i Suboticu. Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg se, autorka, Katarina Sarić, publici predstavila literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki bio, tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina. Gradovi-stanice, ovog neobičnog literarnog putovanja, sa slikovitim naslovima, izazvali su veliku pažnju publike i medija.



Sem pomenutih apatinskih prvih nastupa, uslijedio je Novi Sad, knjižara-klub Nublu, u kojem je autorka izvela performans „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ u formi svojevrsne tribine, potom performistički karavan, Kula „Idemo u Kulu da jašemo mulu“, gdje je izazvala pravo oduševljenje među publikom, čitanjem sa sedla, starog 150 godina, zatim ulični performans kod spomenika Lazi Kostiću, u centru Sombora „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“, u Odžacima
„Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“ i najzad, Subotici, Kulturnom centru „Danilo Kiš“, u saradnji sa Književnim klubom Fondacije Danilo Kiš, tribinom „Čas Kakofonije“ kojom je završen sedmi dan Panonske turneje kroz razmjenu introspektivnih iskustava sa publikom koja je bila direktno uključena u živu scenu performansa.

Sedam dana Kakofonije, u sedam panonskih gradova, pratili su brojni mediji, od lokalnih televizija i radio stanica, preko informativnih portala, a nastup na NOFEK-u, kojem je, Katarina Sarić, kao specijalna gošća, otvorila Novosadski festival knjige, označio je blistavu završnicu cjelokupne vojvođanske turneje crnogorske književnice.